Pomanjkanje hrane na svetovnem trgu in posledično rast cen čutimo tudi v Evropi. Na fotografiji prebivalec Budimpešte prejema brezplačna živila fundacije Food for Life. Foto: Reuters
Pomanjkanje hrane na svetovnem trgu in posledično rast cen čutimo tudi v Evropi. Na fotografiji prebivalec Budimpešte prejema brezplačna živila fundacije Food for Life. Foto: Reuters

Svetovna prehranska varnost se slabša že zadnjih pet let, ruska invazija na Ukrajino je razmere še poslabšala, je razvidno iz poročila Evropske komisije.

Agencije Združenih narodov opozarjajo, da se bodo razmere v bližnji prihodnosti še poslabšale. Analiza žarišč lakote potrjuje, da lakota grozi predvsem Afganistanu, Etiopiji, Nigeriji, Južnemu Sudanu, Somaliji in Jemnu.

Število lačnih se je v šestih letih podvojilo

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je na Twitterju zapisal, da se je od leta 2016 podvojilo število ljudi, ki trpijo pomanjkanje hrane.

Svetovni program za hrano (WFP) na svoji spletni strani ob tem ocenjuje, da je sicer prehransko negotovost trpi do 828 milijonov ljudi, kar je več kot desetina svetovnega prebivalstva.

WFP: Ključni dejavniki vojna, podnebje, covid-19 in stroški

WFP navaja, da k porastu lakote odločilno vplivajo štirje dejavniki: vojna, podnebni šoki – kot je bila letošnja suša, gospodarske posledice covida-19 in najvišji stroški hrane in delovanja človekoljubnih organizacij v zgodovini.

60 odstotkov tistih, ki trpijo lakoto, živi na območjih, kjer potekajo vojne ali oboroženi spopadi.

EU namenil 950 milijonov evrov pomoči

Zaradi hudih težav s preskrbo s hrano je EU v letu 2022 namenil 950 milijonov evrov za zagotavljanje nujne pomoči v hrani, med katerimi so največji prejemniki Afganistan, Jemen in Sudan.

V poročilu so zapisali še, da je velik del pomoči EU-ja zagotovljen v obliki denarnih transferjev, saj tako lažje spodbudijo lokalno gospodarstvo, osredinja pa se predvsem na zagotavljanje dolgoročne prehranske varnosti z donacijami semen in orodja za kmetovanje.

Svetovna prehranska kriza se poglablja