Foto: BoBo
Foto: BoBo

Policisti PU-ja Nova Gorica so pojasnili ozadje nesreče, v kateri se je v Gradiški Turi nad naseljem Gradišče pri Vipavi 52-letna plezalka hudo poškodovala in pozneje umrla zaradi hudih telesnih poškodb.

Kot navajajo goriški policisti, je bilo ugotovljeno, da je ponesrečena plezalka s soplezalcem (oba člana enega od alpinističnih odsekov) v lastni režiji nekaj minut po 11. uri začela plezati v steni Gradiške Ture v sektorju, imenovanem "Trije stebri".

Na višini okoli 25 metrov je soplezalec napravil sidrišče, nato pa je plezalka preplezala približno sedem metrov nad varovališčem, od koder jo je varoval soplezalec. Iz neznanega vzroka je izgubila ravnotežje in zatem padla navzdol nekaj metrov mimo omenjenega varovališča ter obvisela na vrvi, s katero je bila privezana. Pri tem je utrpela hude poškodbe glave in je bila v nezavesti. Soplezalec pa je takoj poklical na pomoč reševalce, so pojasnili na PU-ju Nova Gorica.

Na mesto nesreče je bilo napotenih 15 reševalcev GRS Tolmin – skupina Ajdovščina in GRS Ljubljana – skupina Vipava ter policisti PP Ajdovščina in policisti gorske policijske enote PU-ja Nova Gorica.

Ponesrečeno plezalko in 64-letnega plezalca, ki ni bil poškodovan, je zatem na težko dostopnem pobočju prevzela dežurna ekipa za posredovanje v gorah in ju s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala v dolino. Ob priletu helikopterja v dolino pa plezalka ni več kazala znakov življenja.

S strani zdravnika ZD-ja Ajdovščina je bila pozneje odrejena sanitarna obdukcija na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani, da bi ugotovili natančen vzrok smrti.