Takšno sporočilo so iz šole posredovali staršem otrok v OŠ Škofljica. Foto: TV Slovenija
Takšno sporočilo so iz šole posredovali staršem otrok v OŠ Škofljica. Foto: TV Slovenija

Koseze, Nove Fužine, Osnovna šola Jožeta Móškriča Nove Jarše, Škofljica ... To je le nekaj osnovnih šol v Ljubljani in okolici, kjer so v zadnjih dnevih pred šolo opazili bele kombije z neznanci.

Pred OŠ Škofljica je osmošolka opazila, da neznani moški mlajši učenki te šole ponuja bombon in jo vabi v kombi. Ko je to opazila, je mlajšo deklico odpeljala stran. O podobnem dogodku pripoveduje tudi ravnateljica OŠ Nove Fužine, Damjana Korošec: "V bližini se je pojavil bel kombi. Takoj smo prijavili na policijo, isti dan smo imeli tudi roditeljske sestanke. Kombi je stal za šolsko ograjo in štirje moški, stari približno 25 let – točno ne moremo določiti, koliko je deklica ocenila njihovo starost – so ponujali čokolado in ji povedali, da lahko še več čokolade dobi v kombiju."

Deklica čokolade ni vzela in je odhitela domov. "Vmes smo pa izvedeli, da je en moški ponujal na enak način čokolado fantku. On je čokolado vzel, ni pa bil povabljen v kombi," dodaja Damjana Korošec.

Na OŠ Koseze pa so imeli malo drugačen primer. "Deklica je šla na popoldansko dejavnost in jo je ustavil neki moški in jo vprašal za pot. Deklica ga je spremljala, vmes se je usedel na neko klopco, saj da je utrujen. In potem je rekel deklici, naj ga poboža, deklica je zbežala po pomoč in povedala za dogodek doma," je dogodek opisala ravnateljica Lorieta Pečoler.

Na policijski postaji Ljubljana potrjujejo, da so z dogodki seznanjeni in da primere že preiskujejo. Namen ogovarjanja otrok policiji še ni znan, se pa vsak dan pojavljajo novi primeri.

Otroci so v večini primerov – razen omenjenega primera belega kombija s štirimi mladimi moškimi – osumljenca opisali kot moškega srednjih let, s figo na glavi. Kljub podobnostim pri opisu sumljivih ljudi policija za zdaj dogodke med seboj obravnava kot ločene.

Damjana Korošec ob tem staršem in otrokom polaga na srce, "naj bodo previdni, naj otroci ne jemljejo stvari od ljudi, ki jih ne poznajo".

Na generalni policijski postaji takšnih prijav prejmejo okoli deset na leto. Zato je pogostost primerov v zadnjem tednu vredna opozorila. Ob tem na policiji poudarjajo, da je treba z otroki govoriti o možni nevarnosti na poti v šolo in iz nje, občane pa prosijo, da kar koli nenavadnega v bližini osnovnih šol prijavijo policiji.

Sumljivi ljudje pri ljubljanskih šolah