Urbanija, ko je še vodil TV Slovenija. Foto: BoBo/Črt Piksi
Urbanija, ko je še vodil TV Slovenija. Foto: BoBo/Črt Piksi

Predsednik Uprave Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) Zvezdan Martić je Uroša Urbanijo z mesta direktorja Televizije Slovenija (TV SLO) razrešil oz. mu dal izredno odpoved, saj je ob nastopu funkcije ugotovil številne nepravilnosti Urbanije, je v izjavi za medije dejala zastopnica RTV SLO Nina Čeferin Benedik.

Sorodna novica Svet RTV-ja brez glasu proti soglašal z razrešitvijo Urbanije, novi v. d. je Andraž Pöschl

Glavni očitek za izredno odpoved je bilo pooblastilo Urbanije za zastopanje RTV SLO finančnici, ki v tistem trenutku ni bila več zaposlena na RTV SLO. Za to tudi ni imel pisnega pooblastila takratnega generalnega direktorja RTV Slovenije Andreja Graha Whatmougha, je pojasnila Nina Čeferin Benedik.

Urbanija vztraja, da je bil Grah Whatmough s tem seznanjen, saj so se o tem direktorji pogovarjali na več sestankih, pisno pooblastilo pa po njegovem mnenju ni bilo potrebno, je dejal na obravnavi. V izjavi za medije pa je dejal, da je bil Grah Whatmough o tem obveščen tudi pisno, temu pa v 30 dneh ni nasprotoval.

Urbanija: To je vprašanje demokratičnosti

Urbanija, ki ga zastopa Franci Matoz, uveljavlja nezakonitost razrešitve in odpovedi pogodbe o zaposlitvi. "Glede na to, da je zaposlen na novem delovnem mestu, ocenjujemo, da tudi iz tega razloga nima možnosti za uspeh in da je tožba pač sama sebi namen," je dejala Nina Čeferin Benedik. Od 1. decembra 2023 je Urbanija namreč zaposlen kot odgovorni urednik Planeta TV.

Na vprašanje sodnice, ali se želi vrniti na delovno mesto direktorja TV Slovenija, je Urbanija odgovoril, da Radiotelevizija Slovenija "ni vprašanje interesov, ampak demokratičnosti slovenske družbe in pluralnosti medijskega prostora". "Očitno pravni standardi za aktualno vodstvo RTV Slovenija v soglasju s predsednikom vlade Robertom Golobom ne veljajo več," je dejal v izjavi za medije.

Naslednja obravnava bo 13. marca, ko naj bi zaslišali nekdanjega generalnega direktorja Graha Whatmougha, omenjeno finančnico in Zvezdana Martića.