Družina je zatrdila, da je šlo za nesrečo, in ne za nepremišljenost. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Družina je zatrdila, da je šlo za nesrečo, in ne za nepremišljenost. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Tomaž, Ajda in Ana so prepričani, da je jamarski vodnik Gašper ravnal odgovorno in da jih ni peljal na turistični ogled Križne jame v neprimernem času. "To ni bil ekshibicionizem, to ni bilo izpostavljanje. Nismo šli na Triglav v supergah ali natikačih. Vsi smo bili zelo dobro opremljeni, tako, kot se gre v jamo. Voda je bila pod tisto mejo, do katere se še lahko gre v jamo," je pojasnila Ajda.

Pritrdil ji je tudi mož Tomaž. "To je bil izreden dogodek, kaj takega se v 30 letih ni nikoli zgodilo. Da bi vodnik to delal zaradi zaslužka? Nikoli. Sicer bi vodil horde ljudi v jamo, tako pa jih sprejme samo do sto na leto, čakalna doba je dve leti."

Kot je znano, je v jamo vdrla voda in zalila dva sifona, tako da so ostali v Križni jami kar 55 ur. Bili so na varnem, imeli so bivak in vse najnujnejše, a bili so tudi težki trenutki in bila je to velika preizkušnja.

Hčerka Ana je dejala: "V bistvu je bila lepa izkušnja, a zame tudi stresna, grozna. Si anksiozen in nesproščen v določenih trenutkih, ampak poskušaš ostati pozitiven, misliti na družbo, ki jo imaš okoli sebe."

"Nisem še spoznala toliko srčnih ljudi"

Njena mama je dodala, da ji je postalo najbolj čudno zvečer, ko se je začela spraševati, koliko časa bo trajalo reševanje in ali sploh kdo ve, da so ujeti v jami. Spraševala se je tudi, ali bo sploh kdo prišel po njih in kaj se dogaja zunaj. "Potem te začne skrbeti," je dodala.

Družina je hvaležna vsem reševalnim ekipam in še posebej potapljačem, ki so se kar trikrat v dveh dnevih podali na dolgo in zahtevno pot in jih, ko je raven vode padla, rešili. Tudi zato, da se vsem zahvalijo, so stopili pred kamero. Tomaž je dejal, da jim želijo izreči veliko spoštovanje, Ajda pa je v solzah dodala: "V tako kratkem času, v 55 urah, še nisem spoznala toliko srčnih ljudi."

Iz Križne jame rešena družina meni, da je vodnik ravnal prav