Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Vodja sektorja kriminalistične policije PU-ja Novo mesto France Božičnik je pojasnil, da so bili novomeški kriminalisti obveščeni, da v eni izmed lekarn v Brežicah moški grozi s pištolo. Po odhodu iz lekarne je večkrat ustrelil v zrak.

Po policijskih informacijah je 59-letnik v lekarno prišel po zdravilo. Med čakanjem na zdravilo so v lekarno prišle tudi druge stranke. Takrat naj bi iz torbice potegnil pištolo in vse nagnal ven. Ko so vsi ljudje odšli iz lekarne, je spravil pištolo, se usedel na stol in v miru čakal na izdajo zdravil. Zaposlenim v lekarni naj ne bi grozil.

Policisti so nato ugotovili, da pri streljanju ni bil nihče poškodovan, moški pa je odšel na svoj dom, kamor je bilo napotenih več policijskih patrulj policijske postaje. Zaprl se je v svojo hišo in začel ponovno streljati.

Sorodna novica Policisti prijeli moškega, ki je streljal pred lekarno v Brežicah in se z orožjem zaprl v hišo

Policisti so tudi ugotovili, da je v hiši in da ima več kosov strelnega orožja. Na pozive, da naj se preda oziroma naj odloži orožje, se ni odzival.

"Aktivirana je bila specialna enota policije in policijski pogajalci. V naslednjih urah so potekala intenzivna policijska pogajanja in pozivi k predaji moškega, vendar se moški ni odzival. Med policijskimi pogajanji je večkrat streljal proti policijskim vozilom in jih zadel ter poškodoval. Pri tem policisti niso bili poškodovani," je pojasnil Božičnik. Domnevno je na policiste streljal z lovsko puško šibrovko.

"V zgodnjih jutranjih urah so policijski specialci v hišo odvrgli plinska sredstva, zato je moški prišel iz hiše in se predal, odvzeta mu je bila prostost, zoper njega je bilo odrejeno policijsko pridržanje. Med pridržanjem je bil odpeljan na pregled v zdravstveno ustanovo v Brežicah, po končanem pregledu pa je ob asistenci policistov odpeljan v zdravstveno ustanovo v Ljubljano," je še navedel vodja novomeških kriminalistov, ki je še pojasnil, da so že opravili oglede lekarne in poškodovanih službenih vozil policije.

Po poročanju TV Slovenija naj bi šlo za nekdanjega policista, kar pa Božičnik ni potrdil, temveč je dejal, da gre za človeka, ki je vešč ravnanja z orožjem, zato so bili tudi aktivirani policijski specialci in pogajalci.

"Po evidencah, ki jih razpolagamo, je osumljeni posedoval legalno lovsko orožje. Gre za več kosov dolgocevnega lovskega orožja, šibrenice z risano cevjo in tudi pištole. Po prvih ugotovitvah je bilo pred lekarno streljano s pištolo, na samem kraju dejanja pa je bilo domnevno streljano s šibrovko, vendar se bodo te zadeve ugotavljale med kriminalistično preiskavo, "je dejal Božičnik.

Na okrožno državno tožilstvo so policisti podali tudi pobudo za izdajo odredbe za izvedbo hišne preiskave: "Trenutno obravnavamo kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti in kaznivo dejanje, povezano z napadom na policiste. Po končani kriminalistični preiskavi bomo na državno tožilstvo podali kazensko ovadbo."