Bela juha v beli skodelici. Foto: freedigitalphotos.net
Bela juha v beli skodelici. Foto: freedigitalphotos.net

Za nami so velikonočni prazniki.
V času velikonočnih praznikov so mize
polne velikonočnih jedi.
Velikonočne jedi so:
pirhi, šunka, hren in mlečni kruh.

Po praznikih ostane veliko velikonočnih jedi.
Porabimo jih lahko tako,
da iz njih naredimo okusno kosilo.

Pripravimo lahko:
- beli boršč s hrenom in šunko,
- mafine s šunko in jajci,
- jajca v opečenem kruhu,
- solato iz testenin, kumaric in jajc,
- omleto s šparglji in mlečnim kruhom.

V prispevku predstavljamo recepta za:
- beli boršč in
- solato iz testenin, kumaric in jajc.

Slani mafini. Foto: Dobro jutro
Slani mafini. Foto: Dobro jutro

Beli boršč je okusna velikonočna juha

Boršč je gosta juha.
Pripravimo jo iz mesa in rdeče pese.
Rdeča pesa da juhi značilno rdečo barvo.

V nekaterih slovanskih državah
boršč jedo v času velike noči.
Na primer v Rusiji, Ukrajini in na Poljskem.

Po velikonočnih praznikih lahko pripravimo
boršč na malo drugačen način.

Namesto rdeče pese lahko uporabimo krompir.
Zato jedi rečemo beli boršč.

V juhi lahko od velikonočnih jedi
porabimo šunko, jajca in hren.

Sestavine za beli boršč

Za pripravo belega boršča potrebujemo:
- oljčno olje,
- 1 por,
- 1 peteršiljeva korenina,
- 3 manjše krompirje,
- 800 mililitrov juhe ali jušne osnove,
- 100 gramov kisle smetane,
- 1 žlico moke
- velikonočno šunko,
- 2 trdo kuhani jajci,
- 1 žlico suhega kopra,
- šopek peteršilja,
- 2 do 3 zvrhane žlice naribanega hrena,
- kuhan korenček iz juhe za okras,
- sol in poper.

Nasekljan peteršilj. Foto: Pixabay
Nasekljan peteršilj. Foto: Pixabay

Kako pripravimo beli boršč?

1.
Por narežemo in popražimo.
Dodamo na kocke narezan krompir.
In peteršiljevo korenino.

Zelenjavo popražimo.
Nato zalijemo z juho.
Kuhamo tako dolgo,
da se zelenjava zmehča.

2.
Ko se peteršilj in krompir zmehčata,
vse skupaj zmeljemo do gladkega.
Lahko uporabimo palični mešalnik.
Ali ročno tlačilko.

3.
Zmešamo kislo smetano in moko.
Zmes nato vlijemo v juho.

Dodamo na kocke narezano šunko in koper.
Nato kuhamo približno 10 minut.
Kuhamo na majhnem ognju.

Če je juha pregosta,
dolijemo malo vode.

4.
Juho začinimo s hrenom in nasekljanim peteršiljem.
Solimo in popramo po okusu.

5.
Juho razporedimo po krožnikih ali skodelicah.
Okrasimo jo s kuhanim korenčkom.
Za okras lahko dodamo tudi polovico trdo kuhanega jajca.
Boršč ponudimo s prazničnim mlečnim kruhom.

Solata iz testenin. Foto: Dobro jutro
Solata iz testenin. Foto: Dobro jutro

Solata iz testenin, kumaric in jajc

Priprava solate je zelo enostavna.
Za pripravo potrebujemo približno 15 minut.

Za solato potrebujemo:
- 100 gramov testenin,
- 5 žlic majoneze,
- 2 žlici gorčice,
- 5 žlic kisa iz kozarca kislih kumaric,
- 5 kislih kumaric,
- 2 trdo kuhani jajci,
- čebulo,
- sol,
- poper,
- mleto papriko.

Kako pripravimo solato iz testenin, kumaric in jajc?

1.
Najprej skuhamo testenine.
Ko so kuhane,
jih odcedimo.
In ohladimo.

2.
Trdo kuhana jajca olupimo.
Narežemo jih na kocke.

Na kocke narežemo tudi kisle kumarice.
In čebulo.

Vse skupaj stresemo v večjo skledo.
Dodamo testenine.
Dobro premešamo.

3.
Zmešamo solatni preliv.
Zmešamo majonezo, gorčico in kis.
S prelivom prelijemo testenine, kumarice, jajca in čebulo.

4.
Solato lahko jemo kot samostojno jed.
Ali pa jo ponudimo ob pečenem kosu mesa.
Če ne jeste mesa,
lahko zraven postrežete pečen sir.
Ali zelenjavne polpete.

Lahko jo pripravimo vnaprej.
Solato lahko shranimo v hladilniku.
Okusna bo tudi naslednji dan.