Noland Arbaugh igra spletni šah. Foto: X/Neuralink
Noland Arbaugh igra spletni šah. Foto: X/Neuralink

Zagonsko podjetje Neuralink Elona Muska, ki izdeluje možganske čipe, je v sredo, 20. marca, v živo prenašalo svojega prvega pacienta, ki mu je vgradilo čip, s katerim je odigral partijo spletnega šaha. Devetindvajsetletni Noland Arbaugh je pred osmimi leti doživel nesrečo pri potapljanju, zaradi katere je paraliziran od ramen navzdol. Na svojem prenosnem računalniku je igral partijo spletnega šaha in premikal kazalec s pomočjo naprave Neuralink. "Arbaugh je vsadek prejel januarja in lahko s svojimi mislimi upravlja računalniško miško," je prejšnji mesec povedal Elon Musk.

"Operacija je bila zelo enostavna," je dejal Arbaugh v videoposnetku, ki je bil predvajan na Muskovi platformi X, pri čemer se je skliceval na postopek vstavitve vsadka. "Iz bolnišnice sem bil dobesedno odpuščen dan pozneje. Nimam nobenih kognitivnih motenj." Arbaugh je podrobneje opisal svoje izkušnje z novo tehnologijo in dejal, da "ni popolna" in da so "naleteli na nekaj težav". "Ne želim, da bi ljudje mislili, da je to konec poti, saj je treba opraviti še veliko dela, vendar mi je to že spremenilo življenje," je dodal.

Kip Ludwig, nekdanji programski direktor za nevronski inženiring pri Nacionalnem inštitutu za zdravje ZDA, je dejal, da to, kar je pokazal Neuralink, ni "preboj". "Po implantaciji še ni minilo veliko in tako na strani Neuralinka kot na strani Arbaugha se je treba še veliko učiti, da bi znali čim bolj povečati količino informacij za nadzor," je dodal. Kljub temu je Ludwig dejal, da je za bolnika pozitivno, da se je lahko povezal z računalnikom na način, ki pred vsaditvijo ni bil možen. "To je vsekakor dobro izhodišče," je zaključil.