Skupinska delavnica v VDC-ju Tončke Hočevar. Uporabniki in prostovoljci sedijo okoli mize in nekaj izdelujejo. Foto: arhiv VDC Tončke Hočevar
Skupinska delavnica v VDC-ju Tončke Hočevar. Uporabniki in prostovoljci sedijo okoli mize in nekaj izdelujejo. Foto: arhiv VDC Tončke Hočevar

Prvi prostovoljci so bili starši vključenih uporabnikov, ki so izvajali različne dejavnosti, kot so bralne urice, balinanje in sprehodništvo, s katerimi so popestrili prosti čas vključenih uporabnikov. Z leti se je sodelovanje s prostovoljci širilo in ti so postali pomemben del delovanja zavoda, v katerega je danes vključenih več kot 250 uporabnikov, so zapisali v sporočilu za javnost.

V zadnjem času se v socialnovarstvenem zavodu, ki odraslim osebam z motnjo v duševnem in telesnem razvoju prek različnih programov vodenja, varstva, dela in bivanja omogočajo izboljšanje kakovosti njihovega življenja, osredotočajo predvsem na pridobivanje prostovoljcev za individualno druženje, saj uporabniki največkrat izrazijo željo po lastnem prostovoljcu. Ta uporabniku nudi družabništvo, skupaj se odpravita na sprehod, kavo, se udeležita koncerta ali obiščeta kakšno drugo prireditev, skladno z željami uporabnika.

»Prostovoljec je za uporabnika pomembna oseba, saj obišče njega osebno, mu uresniči želje in je njegov zaupnik. Med prostovoljcem in uporabnikom se ustvari poseben odnos, ki ga med druženjem razvijata in gradita,« pojasnjuje Slavko Bolčević, direktor VDC-ja Tončke Hočevar.

»To sodelovanje je pomembno tako za naše uporabnike kot za prostovoljce, ki skozi prostovoljsko delo pridobivajo nova znanja, izkušnje in kompetence,« še dodaja.

Skupinske delavnice

Prostovoljci v VDC-ju Tončke Hočevar izvajajo tudi skupinske delavnice, kot so bralne urice, balinanje ter ustvarjalne in plesne delavnice. Te dejavnosti so namenjene ohranjanju spretnosti in sposobnosti uporabnikov, pridobivanju novih znanj, razvijanju ustvarjalnosti in kakovostnejšemu preživljanju prostega časa. V VDC-ju Tončke Hočevar sodelujejo tudi z društvi, kot sta Tačke Pomagačke ter Vera in luč, ter organizacijami in podjetji, ki v okviru svojih dejavnosti družbene odgovornosti pri njih izvajajo prostovoljske akcije.

Kot prostovoljci pa se v skupnost vključujejo tudi uporabniki VDC-ja Tončke Hočevar. Trenutno v zavodu izvajajo skupen projekt z Domom starejših občanov Šiška, v okviru katerega njegovi uporabniki enkrat mesečno obiščejo dnevni center DSO-ja in se družijo s starostniki.

Vključenost v mednarodne projekte prostovoljstva

Leta 2016 se je VDC Tončke Hočevar s pridobitvijo akreditacije za izvajanje Evropske prostovoljne službe vključil tudi v mednarodne projekte prostovoljstva. Tako so že gostil nekaj prostovoljcev iz tujine, ki so se vključevali v vsakodnevno delo z uporabniki. Uporabniki dobijo tako priložnost za učenje tujega jezika in izvedo marsikaj zanimivega o drugih državah in kulturah.

Kaj druženje s prostovoljci pomeni uporabnikom VDC-ja Tončke Hočevar?

Povedali so takole:
»Včasih sem vesela še dolgo po obisku.«
»Pomaga mi, ko sem v stiski.«
»Zanimivo mi zapolni čas, je prijetna aktivnost.«
»Bolje se počutim, ker, kadar igram šah, več razmišljam, zato se potem bolje počutim.«