Matjaž Hribljan s kolesarsko čelado, v ozadju zemljevid Slovenije, na katerem so z različnimi barvami vrisane etape MAtjaževe kolesrske poti po Sloveniji.Foto: dostopno
Matjaž Hribljan s kolesarsko čelado, v ozadju zemljevid Slovenije, na katerem so z različnimi barvami vrisane etape MAtjaževe kolesrske poti po Sloveniji.Foto: dostopno

Matjaž Hribljan je mlad cestni kolesar, doma iz Ivanjega Sela pri Uncu in član Kolesarskega kluba Jan Sport iz Vrhnike. Ves svoj prosti čas namenja kolesarjenju in svoje bogate izkušnje deli v vlogih na svoji FB strani in YT kanalu. Je redni udeleženec, pa tudi zmagovalec, številnih vzdržljivostnih kolesarskih dirk.

13 dni, 212 občin

Matjažev letošnji osebni projekt je v 13 dneh prekolesariti vseh 212 slovenskih občin. Kolesarsko turo bo pričel danes, 19. julija, v Cerknici in jo zaključil 31. julija v Postojni, namenil pa jo bo ozaveščanju o eni najtežjih nevroloških bolezni, to je ALS.

Trasa je dolga 2.576 km s kar 30.000 m višinske razlike. Načrtuje, da bo na uro prevozil povprečno 28 km. Na posameznih odsekih ga bodo spremljali prijatelji kolesarji in podporniki društva. V vsaki občini se bo ustavil in naredil posnetek, na nekaterih izmed teh postankov na občini ga bodo pozdravili oboleli z ALS in drugi člani Društva distrofikov Slovenije ter njihovi svojci. Odbor za ALS namreč deluje v okviru Društva distrofikov.

Trasa kolesarske ture, namenjena ozaveščanju o bolezni ALS, je dostopna na povezavi, celotna tura se bo prenašala v živo na Twitchu .

Zbiranje sredstev

Matjaž bo s kolesarjenjem ozaveščal o ALS obolenju in zbiral sredstva za ALS obolele. Zbrana sredstva bodo namenjena za sofinanciranje fizične pomoči na domu, nakupu električne postelje in stropnega dvigala. V dobrodelni akciji je mogoče sodelovati s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo ALS5 na 1919 in prispevati 5 EUR. Več o akciji in pogojih za sodelovanje pri SMS donacijah je dostopno na spletni strani Društva distrofikov Slovenije in FB strani “212 občin” na povezavi Matjaž bo kolesaril za ALS obolele - Društvo distrofikov Slovenije (drustvo-distrofikov.si)

Kaj je ALS?

Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) je hitro napredujoča in žal za zdaj tudi neozdravljiva nevrološka bolezen. Najbolj tipično se bolezen najprej pokaže z oslabitvijo skupine mišic na enem od udov, nato oslabitev postopno zajame sosednje mišice, mišice na drugi strani telesa in mišice za dihanje, govor, požiranje. Potek bolezni je za vsakega bolnika posebej težko natančno napovedati. Vzroki za nastanek ALS niso znani. Strokovnjaki so danes prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko vpletenih več hkrati. Zdravila, ki bi zaustavilo ali spremenilo potek bolezni, ni. Glavni simptom ALS je šibkost mišic. Sprva se bolnikom pomaga z aktivnim in pasivnim razgibavanjem, ob napredovanju bolezni pa potrebujejo ortopedske pripomočke kot so med drugim palice, opornice, invalidski voziček, pripomočki za hranjenje in še drugi pripomočki, ki olajšajo življenje.

V Sloveniji je trenutno za ALS obolelih okoli 150 ljudi, pojavnost pa je tudi pri nas, tako kot po svetu, od 6 do 8 primerov na 100.000 prebivalcev. Bolezen se najpogosteje pojavi med 40. in 60. letom starosti, pri moških bolj pogosto kot pri ženskah.