"Slovenija se bo v letošnjem letu pridružila 72 državam, kjer bo potekalo več kot 700 astronomskih aktivnosti tako na mednarodni kot na državni ravni. Pobudo je dala Mednarodna astronomska zveza (IAU), ki letos praznuje sto let, v Sloveniji pa bomo ob tem jubileju praznovali tudi 70-letnico delovanja Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA Slovenije)," so zapisali na spletni strani društva matematikov, fizikov in astronomov, kjer z dogodkom, ki bo potekal do nedelje, širiti navdušenje in veselje do opazovanja in raziskovanja vesolja.

Mednarodna astronomska zveza (International Astronomical Union) združuje nacionalna združenja astronomov celega sveta in je vrhovna avtoriteta pri imenovanju nebesnih teles in značilnostih na njihovih površjih. Nastala je leta 1919 s sedežem v Parizu kot posledica organizacije večjega števila mednarodnih projektov.

Dogodki po vsej Sloveniji

Dogodki od stoletnici bodo potekali po vsej Sloveniji, seznam astronomskih dogodkov pa v društvu matematikov, fizikov in astronomov vseskozi dopolnjujejo, saj k sodelovanju vabijo tudi šole, astronomske krožke, društva oz. vse, ki bi radi delili navdušenje do astronomije.

Prvi dogodek pa bo v četrtek zvečer v astronomskem observatoriju Golovec v Ljubljani, kjer bo potekalo predavanje o aktivnih galaktičnih jedrih ter delavnica opazovanja s teleskopom. V petek popoldne pa na Fakulteti za naravoslovje Univerze v Novi Gorici pripravljajo poljudno predavanje o tem, kaj so vedeli o vesolju pred 100 leti in kaj vemo danes. Sledila bodo astronomska opazovanja.

Med dogodki so še navedeni predavanje Sprehod po vesolju v Mestni hiši v Višnji Gori ter državno tekmovanje iz znanja astronomije za Dominkova priznanja.

V astronomskem observatoriju Golovec v Ljubljani bo potekalo predavanje o aktivnih galaktičnih jedrih ter delavnica opazovanja s teleskopom.  Foto: BoBo
V astronomskem observatoriju Golovec v Ljubljani bo potekalo predavanje o aktivnih galaktičnih jedrih ter delavnica opazovanja s teleskopom. Foto: BoBo