Zafira je s četrto generacijo postala družinski kombi z drsnimi vrati na obeh straneh. Foto: Opel
Zafira je s četrto generacijo postala družinski kombi z drsnimi vrati na obeh straneh. Foto: Opel

Prehod pod okrilje skupin PSA za Opel logično pomeni skupen razvoj modelov in uporabo obstoječe in prihajajoče PSA-jeve tehnologije. Zafira, kot smo jo poznali do zdaj, je tako s četrto generacijo ohranila le ime, ki so mu dodali oznako life.

Po novem gre namreč za družinski kombi, ki nastaja na koncernski platformi EMP2, na kateri slonijo med drugim peugeot 5008, citroën C5 aircross, DS7 in drugi novejši modeli francoske skupine. Kot je jasno vidno s fotografij, je zafira life v tesnem sorodu s kombiji citroën spacetourer, peugeot traveller in toyota proace, od katerih se razlikuje predvsem po estetskih detajlih.

Tako kot modeli francosko-japonskega trojčka bo tudi zafira life na voljo v treh dolžinah. Najkrajša ‒ small v dolžino meri 4,6 metra, srednja – medium 4,95 metra, najdaljša – large pa 5,3 metra, s čimer je skoraj tako dolga kot kombi vivaro. V treh vrstah se lahko namesti do devet potnikov, prtljažnik osnovne izvedbe z zlaganjem tretje vrste meri do 1.500 litrov, z odstranitvijo le-te pa 3.397 litrov.

Udobje na ravni osebnih avtomobilov
Ena od posebnosti zafire life so električno pomična drsna vrata na obeh straneh, ki jih je mogoče sprožiti z zamahom noge. S širokim naborom opreme, ki vključuje tudi številne asistenčne sisteme pa želi Oplov novi kombi ponuditi udobje na ravni klasičnih osebnih avtomobilov. Med drugim bodo zanjo na voljo večpredstavnostna naprava s 17,8-centimetrskim (7-palčnim) zaslonom na dotik ter povezljivost s sistemom android auto in apple carplay, projekcijski zaslon in prilagodljivi tempomat, ki deluje s pomočjo radarja in kamere.

Foto: Opel
Foto: Opel

Na voljo bodo izvedbe s petimi, šestimi, sedmimi ali osmimi sedeži, pri vseh bo na izbiro tudi usnjeno oblazinjenje. Pri izvedbah z daljšo medosno razdaljo bo v ponudbi tudi razkošnejša izvedba Lounge, ki ponuja sprednja sedeža z masažno funkcijo, po dva udobna sedeža v drugi in tretji vrsti, pomično mizico ter 230-voltno vtičnico.

Na varnostnem področju velja, poleg prilagodljivega tempomata, ki ohranja varnostno razdaljo pred spredaj vozečim vozilom, omeniti še sistem za samodejno zaviranje v sili s prepoznavanjem pešcev ter sistem za ohranjanje vozila znotraj voznega pasu. Vožnji v bolj zahtevnih razmerah bo namenjen sistem Intellirip, na izbiro pa bodo tudi različice s štirikolesnim pogonom podjetja Dangel.

Zafira life bo premierno predstavljena 18. januarja na avtomobilskem salonu v Bruslju, že februarja pa bodo zanjo začeli sprejemati naročila.