Zamude nemških vlakov leta 2018 v podobi šala. Foto: Twitter/Sara Weber
Zamude nemških vlakov leta 2018 v podobi šala. Foto: Twitter/Sara Weber

"Šal železniških zamud", kot so ga poimenovali, je zaslovel, ko je njegovo fotografijo na Twitterju pred dnevi objavila novinarka Sara Weber. Spletla ga je njena mama, ki se iz okolice Münchna vsak dan vozi na delo v bavarsko prestolnico. Vsak večer je vzela v roke pletilke in spletla dve vrstici, a se pri tem držala pravila.

Če je vlak tisti dan zamujal manj kot pet minut, je vzela v roke sivo volno, če je imel zamude do pol ure, je pletla z rožnato, z rdečo pa, če je na določen dan v službo zamudila več kot pol ure oziroma je imel njen vlak zamudo v obe smeri.

To je počela vsak dan v letu 2018 in nastal je 1,5 metra dolg pisan šal. "Spomladi je vožnja potekala precej gladko, bilo je veliko sive in rožnate, poleti pa je bilo stanje katastrofalno, kar ponazarja širok pas rdeče barve," je na Twitterju zapisala Webrova.

Šal, ki so ga na eBayu v dobrodelne namene prodali za 7.550 evrov, je tako postal simbol križev in težav, ki tarejo nemške železnice, predvsem vsakodnevnih zamud. Po uradnih podatkih je četrtina vseh nemških vlakov in tretjina vlakov na dolge proge v letu 2018 imela zamudo.