Vrtenje omogoča posebna magnatena blazina, ki je pod samo vinilno ploščo. Foto: Desnahemisfera
Vrtenje omogoča posebna magnatena blazina, ki je pod samo vinilno ploščo. Foto: Desnahemisfera
- hitrost vrtenja: 33,3 / 45 (dsc)
- material: aluminij
- poraba energije: 12 W
- dimenzije: 450 x 150 x 330 mm (širina, višina, dolžina)
- teža: 8,8 kg
Plošča na MAG-LEV Audio se med predvajanjem vrti v zraku. Foto: Desnahemisfera
Snovalci in oblikovalci gramofona MAG-LEV Audio: Dejan Kos, Klemen Smrtnik in Damir Islamović (Desnahemisfera), Davorin Furlan, Aleksander Pegan in Tomaž Pegan (Topsol), Sebastijan Smrtnik (elektroinženir) in Tadej Doles. Foto: Desnahemisfera
Gramofon ima tudi svetlobni učinek z LED-žarnicami, ki pa se ga lahko tudi izključi. Foto: Desnahemisfera
MAG-LEV Audio ima v nasprotju s siceršnjimi gramofoni elektronski (digitalni) pogon. Foto: Desnahemisfera
Osnovna barva gramofona je v naravni barvi lesa, predvidena je tudi različica v črni in beli barvi. Foto: Desnahemisfera
Ko se vinilna plošča ne vrti, stoji na štirih nogicah, tako da se lahko ploščo varno odstrani. Foto: Desnahemisfera

Kako je to mogoče, se boste vprašali? S pomočjo t. i. magnetne blazine, ki omogoča lebdenje predmetov s pomočjo magnetnega polja. V praksi to že poznajo Kitajci in Japonci s hitrima vlakoma Transrapid (2004) in HSST (2005).

Avtomobilsko podjetje Lexus je recimo lani predstavilo posebno rolko Hoverboard, s katero lahko uporabnik lebdi v zraku, a le če se uporablja v posebnem testnem skateparku, ki so ga postavili v bližini Barcelone. Ta vsebuje močne magnete, ki so s pomočjo tekočega dušika ohlajeni na minus 197 stopinj Celzija, zaradi česar lahko rolka lebdi, ko jo uporabnik vozi po točno določeni trasi, skriti pod površino. Na Kickstarterju se je pojavil tudi lebdeči vrt bonsai (Air Bonsai); rastlina v lončku raste, medtem ko dobesedno lebdi v zraku nad leseno površino, ki vsebuje močne magnete.

Gramofon MAG-LEV Audio (krajšava za magnetic levitation audio) deluje na podoben magnetni princip, čeprav njegovi snovalci za zdaj še molčijo o skriti formuli, saj so v procesu patentiranja modela. Ne pozabimo na neljubi dogodek, ko so Kitajci skodelico v obliko kozjega roga Goat Mug prekopirali in lansirali na trg prej, kot so jo dobili podporniki na Kickstarterju. Čeprav se Dejan Kos, Klemen Smrtnik in Damir Islamović (Desnahemisfera) neljubemu dogodku danes le nasmehnejo, fantje ne zanikajo, da niso pomislili tudi na to: "Sistema gramofona ni tako lahko prerisati, saj ni skodelica," pravijo, Klemen pa dodaja, "naj jim bo to nov izziv!"

Cilj: zbrati 300.000 dolarjev
Čeprav je gramofon veliko bolj kočljiv proizvod od Goat Muga, saj je namenjen ožjemu in zahtevnejšemu trgu, so se njegovi razvijalci in oblikovalci na presenečenje mnogih odločili, da bodo finančna sredstva za zagon proizvodnje zbirali na platformi za množično financiranje Kickstarter. Znova se zanašajo na preverjeno taktiko, da je z izdelkom, ki se oglašuje sam, lažje dobiti naročnike. "Prek Kickstarterja se lahko izdelek hitro razširi po vseh kanalih, s čimer dobiš ceno in bazo oboževalcev, kar je najtežje," pove Dejan.

Kampanja ne bo majhen zalogaj: v 40 dneh, začenši danes (12. oktober 2016), bodo poskusili doseči cilj 300.000 ameriških dolarjev (265.000 evrov); prvih 100 naročnikov bo za gramofon odštelo 700 evrov, cena v redni prodaji bo 1.250–1.350 evrov. Če bi jim uspelo zbrati 400.000 dolarjev (350.000 evrov), bodo kot bonus dodali gramofon v beli barvi. Ko jih vprašam, ali obstaja možnost, da zadeva ne uspe, mi odgovorijo: "Ne, stvar lebdi, in ko to vidiš, je noro!" Primarni trg za proizvod bodo ZDA, Kitajska in Velika Britanija.

Kako deluje?
Sam postopek poslušanja vinilne plošče je popolnoma enak kot pri klasičnem gramofonu: prižge se s pritiskom na gumb, plošča se položi na gramofon, s prednastavljeno ročico (Pro-Ject) in spustitvijo gramofonske glave (Ortofon) pa se sistem zažene. In nato sledi 'čarovnija'. Del gramofona, na katerega se položi plošča, sloni na štirih nožicah, ki se ob začetku predvajanja spustijo v notranjost gramofona, plošča z ročico pa ostane v zraku in lebdi 37 milimetrov nad spodnjo ploščo. "Gramofon ima izredno natančno vrtenje, saj ne glede na zunanje vplive s senzorji preračunava in določa sistem natančnega vrtenja z isto hitrostjo," razlaga Damir. Podporne nogice se, ko se ročica dvigne, avtomatično vrnejo na svoje mesto, s čimer se lahko gramofon varno ugasne.

MAG-LEV Audio ima v nasprotju s siceršnjimi gramofoni, ki imajo mehanskega, elektronski (digitalni) pogon, kar je do zdaj naredil le še Beogram. "Razmišljali smo, da bi dodali tudi ojačevalec, vendar pa, ko vstopiš v svet audiofilov, spoznaš, da želi imeti vsak svoj predojačevalec, ojačevalec in svoj sistem, zato je bolje, da si to sestavijo sami. MAG-LEV Audio je tako le komponenta, ki jo vklopiš na fonovhod ali pa moraš imeti predojačevalec za navaden radio." Gramofon ima omogočeno menjanje hitrosti predvajanja s 33,3 na 45 obratov na minuto (rpm), pri čemer so dodali tudi adapter za 45 rpm, kar omogoča poslušanje tako velikih kot malih plošč.

Prodaja vinilnih plošč narasla za 250 odstotkov
Ko so fantje iz Desnahemisfere, ki so tudi sami ljubitelji dobrega zvoka in postopka poslušanja vinilnih plošč, za katere si moraš, kot pravijo, 'vzeti čas', delali raziskavo trga, so ugotovili, da se je v zadnjih sedmih letih prodaja vinilnih plošč povišala za 250 odstotkov, gramofonov pa za 70 odstotkov. Ob združitvi svojega konjička s trendom lebdečih predmetov, se je ideja 'lebdečega gramofona' porodila sama po sebi.

Pri zasnovi izdelka, ki je v osnovni barvi lesa ter dodatnih črni in beli, so poleg treh oblikovalcev sodelovali še trije iz podjetja Topsol (Davorin Furlan, Aleksander Pegan in Tomaž Pegan), elektroinženir (Sebastijan Smrtnik) in zunanji sodelavec Tadej Doles, ki bo vključen v proces proizvodnje.

Konec zgodbe Brands of Friends
Ko jih zbodem, da imajo pri svojem delu neizmerno srečo, saj so bili zastopniki Topsola tisti, ki so pristopili do njih, mi odgovorijo: "Samo dobro stvar moraš imeti." Kljub rosni mladosti so jih Dejan, Klemen in Damir imeli že kar nekaj; novembra lani je bil recimo stol Keep It Simpl (za Donar) z inovativno rešitvijo pritrjevanja blazin že njihov tretji izdelek nagrajen na sejmu Ambient Ljubljana (Top 5). Po splošni krizi med produktnimi oblikovalci na slovenskem trgu so se nato odločili, da bodo svojim stanovskim kolegom poskušali pomagati z odprtjem blagovne znamke in trgovine Brands of Friends v Ljubljani, ki pa so jo morali po sedmih mesecih zapreti.

Kot pravijo, so bili na koncu le še trgovci, ki so oblikovalcem pomagali s PR-om, marketingom in računovodstvom, sami pa so se oddaljevali od svoje vizije. "Tukaj se vidi slabost zagonskih podjetij, saj se neki proizvod naredi na hitro in je na začetku uau, za naprej pa zmanjka energije," ocenjuje Dejan. Ker je v vsaki slabi stvari tudi nekaj dobrega, je imel klavrn zaključek njihovega projekta zanimiv preobrat. "To je bilo smešno naključje, saj so ravno zadnji dan, ko smo bili v trgovini, do nas prišli iz podjetja Topsol in nam ponudili sodelovanje," nadaljuje Dejan.
Oblikovalce Desnahemisfere so se uvrstili v ožji izbor še dveh oblikovalskih studiev, da bi jim oblikovali nov proizvod, a so jih fantje zavrnili, saj v projektu niso videli prihodnosti. "Ravno zaradi te iskrenosti smo jim bili všeč. Pa saj so takšni kot mi, le nekaj let starejši in izkušenejši (smeh) … fanatiki, ki nenehno premišljujejo."

Fotografije: Peter Giodani, Desnahemisfera

instagram.com/katjastok



- hitrost vrtenja: 33,3 / 45 (dsc)
- material: aluminij
- poraba energije: 12 W
- dimenzije: 450 x 150 x 330 mm (širina, višina, dolžina)
- teža: 8,8 kg