Juan Guaido je ljudstvo, vojsko in mednarodno skupnost pozval, naj se mu pridružijo pri prevzemu oblasti v Venezueli. Foto: Reuters
Juan Guaido je ljudstvo, vojsko in mednarodno skupnost pozval, naj se mu pridružijo pri prevzemu oblasti v Venezueli. Foto: Reuters

"Ustava mi daje legitimnost, da opravim nalogo predsednika republike in razpišem volitve, vendar potrebujem podporo državljanov, da bi se to zgodilo," je Guaido nagovoril okoli dva tisoč podpornikov pred pisarno Združenih narodov v prestolnici Caracas.

Vodja narodne skupščine se sklicuje na 333. člen venezuelske ustave, ki pravi, "da ustava ne preneha veljati, če jo prenehajo upoštevati iz prisile. V takem primeru ima vsak državljan, z uradnimi pooblastili ali brez, dolžnost, da pomaga ustavo vrniti v veljavo," navaja Al Džazira.

"Ljudstvo Venezuele, oborožene sile in mednarodna skupnost bi nam morali dati dovoljenje, da prevzamemo oblast," je dejal Guaido in pozval k protestom 23. januarja, na obletnico padca vojaške diktature leta 1958.

Na dogodku se je zbralo kakih 2.000 nasprotnikov Madura. Foto: Reuters
Na dogodku se je zbralo kakih 2.000 nasprotnikov Madura. Foto: Reuters

Juan Guaido iz socialdemokratske stranke Ljudska volja (Voluntad Popular) je s svojimi izjavami sprožil nekaj zmede. Luis Almagro, vodja regionalne diplomatske skupine Organizacija ameriških držav, meni, da je Guaido s svojim govorom začasno prevzel predsedstvo Venezuele.

Maduro narodni skupščini odvzel zakonodajno funkcijo

Venezuelska ustava predvideva, da lahko vodja zakonodajne veje oblasti vloži zahtevek po odstavitvi predsednika, o kateri se nato odloča na referendumu. Vendar narodna skupščina trenutno ni več zakonodajno telo Venezuele.

Maduro je poleti 2017 ustanovil 545-člansko ustavodajno skupščino in vanjo namestil svoje podpornike. Ustavodajna skupščina ima obsežna pooblastila; pripravila naj bi novo ustavo, med drugim pa lahko spreminja zakonodajo in razpusti narodno skupščino, v kateri ima od leta 2016 večino opozicija.

Madurova administracija ne priznava narodne skupščine, narodna skupščina pa ne priznava Madurovega predsedstva.

Venezuela se spopada z najhujšo gospodarsko krizo v svoji zgodovini. Foto: Reuters
Venezuela se spopada z najhujšo gospodarsko krizo v svoji zgodovini. Foto: Reuters

Guaidu grožnje z zaporom

Predsednik Maduro je dan pred nagovorom Guaida prisegel na svoj drugi zaporedni mandat na čelu države. V odzivu na dogajanje je narodno skupščino označil za "šov majhnih fantkov" in vodstvo opozicije označil za zmešano in nezrelo.

Ministrica za pokojninske zadeve Iris Valera je sporočila, da ima za Guaida že pripravljeno zaporniško celico. "Upam, da hitro imenujete svoj kabinet, da vemo, kdo vas bo spremljal," je sporočila prek Twitterja, poroča Al Džazira.

ZDA podpirajo narodno skupščino

ZDA so podprle Guaida in narodno skupščino, ki so jo označile za edino zakonito vejo venezuelske vlade. "Podpiramo pogumno odločitev predsednika narodne skupščine Juana Guaida, da uveljavi pravice, zaščitene z ustavo, in razglasi, da Madurovo predsedstvo ni zakonito," je dejal ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton.

Venezuela se spoprijema z najhujšo gospodarsko krizo v svoji zgodovini. Inflacija gre proti dvema milijonoma odstotkov. Zaradi hudega pomanjkanja hrane in zdravil so državo zapustili trije milijoni ljudi.