"Prepričan sem, da se boš strinjala, da je glede na to, da 800.000 pridnih ameriških delavcev ne prejema plač, prestavitev tega PR-dogodka povsem ustrezna. Ekskurzijo bomo prestavili na čas, ko bo 'shutdown' končan," je v pismu Pelosijevi med drugim zapisal Trump.

Merjenje moči med Donaldom Trumpom in Nancy Pelosi se nadaljuje. Foto: EPA
Merjenje moči med Donaldom Trumpom in Nancy Pelosi se nadaljuje. Foto: EPA

Poteza Trumpa je odgovor na sredni poziv Pelosijeve Trumpu, naj zaradi zaprtja vlade oziroma t. i. shutdowna prestavi tradicionalni govor v kongresu o stanju v državi (angl. State of the Union adress), predviden za 29. januar.

Bolje je, da se pogajaš o zaprtju
"Mislim, da bi bilo bolje, če bi ostala v Washingtonu in se pogajala z menoj o okrepljeni varnosti na meji in o končanju zapore,"
je zapisal Trump in ji navrgel, da če vseeno želi iti na pot, lahko uporabi komercialne povezave.

Trump je lahko ustavil Pelosijevo, ker se za tovrstna potovanja uporabljajo vojaška letala, Trump pa ji je kot vrhovni poveljnik vojske to preprečil. Pelosijeva je nameravala skupaj s kongresno delegacijo obiskati vojake v Afganistanu, zaveznike v Egiptu in sedež Nata v Bruslju.

Trump zahteva 5,7 milijarde dolarjev za zid
Financiranje približno četrtine vladnih agencij je ustavljeno že 27. dan, to je od 22. decembra lani. Trump namreč zahteva, da mu demokrati odobrijo 5,7 milijarde dolarjev za gradnju zidu na meji z Mehiko, a demokratska večina v predstavniškem domu to zavrača. Približno 800.000 javnih uslužbencev pa na razplet spora čaka doma, brez plačila.