Bela hiša vztraja pri zahtevi po 5,7 milijarde dolarjev za grandjo zidu na meji z Mehiko. Foto: Reuters
Bela hiša vztraja pri zahtevi po 5,7 milijarde dolarjev za grandjo zidu na meji z Mehiko. Foto: Reuters

Omejena deblokada dela vladnih agencij in ministrstev za nekaj tednov bi omogočila obnovo pogovorov med republikanci in demokrati, meni Graham, ki je sicer blizu Trumpu.

Graham, predsednik senatnega odbora za pravosodje, je dejal, da bi lahko Trump, če bi novi pogovori spet propadli, razglasil izredne razmere. S tem je predsednik že grozil, saj bi tako obšel kongres in pridobil sredstva, ki jih zahteva,

Trump namreč ne želi odobriti proračuna, kar bi omogočilo ponovno financiranje vladnih služb, če ta ne bo vključeval 5,7 milijarde dolarjev za gradnjo zidu na meji z Mehiko. Gre za glavno Trumpovo predvolilno obljubo. Skupni strošek zidu naj bi bil sicer več deset milijard dolarjev.

Demokrati, katerih glasove Trump potrebuje, zavračajo njegovo zahtevo za sredstva za zid in pravijo, da se z njim ne bodo pogajali, dokler ne odblokira dela vlade.

Delna blokada vlade je postala že najdaljša v ameriški zgodovini, zaradi nje pa je na sto tisoče javnih uslužbencev brez plačila.

Tudi republikanski senator Graham poziva Trumpa, naj prekine blokado dela vladnih agencij. Foto: Reuters
Tudi republikanski senator Graham poziva Trumpa, naj prekine blokado dela vladnih agencij. Foto: Reuters

Kompromisa ni na obzorju

Republikanski in demokratski politiki so nedeljske nastope na televizijskih programih izkoristili za vztrajanje pri svojem glede spora, kar pomeni, da kompromisa ni na obzorju.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da več Američanov za težave vladnih služb krivi predsednika kot pa demokrate. Zadnja anketa televizije ABC in časopisa Washington Post kaže, da 53 odstotkov Američanov za zaplet krivi Trumpa in republikance, 29 odstotkov demokrate, 13 odstotkov pa krivi oboje enako.

Tudi zadnja anketa televizije CNN ni nič boljša za Trumpa in republikance, saj 55 odstotkov vprašanih krivi predsednika in njegovo stranko, 32 odstotkov demokrate, devet odstotkov pa obe strani.

Pritisk na Trumpa se tako stopnjuje. V nedeljo pa je predsednik nadaljeval prelaganje odgovornosti na demokrate.

Delavci na prisilnem dopustu ali v službi brez plačila

Kar četrtina zveznih služb ne dela, 800.000 javnih uslužbencev pa v petek ni prejelo prve letošnje plače. Od tega jih je 350.000 na prisilnem dopustu, drugi pa morajo delati brez plačila. Več tisoč teh uslužbencev naj bi zaprosilo za pomoč brezposelnim.

Konec tedna je bil del mednarodnega letališča v Miamiju zaprt zaradi pomanjkanja agentov Administracije za varnost v prometu kot posledice blokade vlade. Zaradi svojega položaja so namreč številni kot znak protesta šli na bolniški dopust. Težave so imeli v nedeljo tudi na letališču v Houstonu.

Kongres je sicer potrdil predlog zakona, da se uslužbencem plače dajo za nazaj, ko se financiranje vlade obnovi, in Trump bo to predvidoma podpisal te dni, vendar pa bodo morali preživeti še nekaj časa brez denarja.

Trump: Nikoli nisem delal za Rusijo. Sramota, da to sploh sprašujete.
Trump je sicer v ponedeljek novinarjem v Beli hiši zatrdil, da ni "nikoli delal za Rusijo". Trump se je s tem odzval na poročanje Washington Posta minuli konec tedna, da je vsebino svojih dolgih pogovorov z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom na štiri oči prikrival tudi svojim najtesnejšim sodelavcem. New York Times pa je medtem razkril tudi, da je FBI leta 2017 preiskoval, ali je Trump delal za Rusijo. "Nikoli nisem delal za Rusijo in to veste bolje kot kdorkoli," je dejal ameriški predsednik. "Sramota, da to sploh sprašujete. Vse skupaj je en velik nateg," je dodal. Glede očitkov o nenavadno dolgih pogovorih s Putinom je dejal, da "gre za veliko lažnih novic". Zatrdil je, da ima srečanja na štiri oči z vsemi voditelji. "Imam odnose praktično z vsemi in to je dobra zadeva, ne slaba," je dejal.