"Obžalujem svoj splav," so sporočale nekatere udeleženke pohoda. Foto: Reuters

Nasprotniki pravice do splava pohod in demonstracije v ameriškem glavnem mestu prirejajo od leta 1974, ko je vrhovno sodišče ZDA z odločitvijo v primeru Roe proti Wadu uzakonilo pravico do splava po vsem ozemlju države.

Med protestniki je bilo tudi letos veliko mladih iz katoliških in drugih verskih šol, konservativni komentator in glavni govornik Ben Shapiro pa je dejal, da njihovi argumenti proti splavu ne slonijo le na veri, ampak na znanosti. Po njegovih besedah je vsak splav nasilno dejanje.

Trump, ki je navdušene udeležence t. i. Pohoda za življenje nagovoril z videoposnetkom, je zagotovil, da bo blokiral vsak kongresni predlog zakona, ki bi slabil zaščito življenja.
"Ko pogledamo v oči novorojenčka, vidimo lepoto in človeško dušo ter veličastnost božje stvaritve. Vemo, da ima vsako življenje pomen," je na posnetku po poročanju Washingtonu Posta dejal Trump.

Pence, ki se je shoda udeležil osebno, pa je citiral verze iz Biblije, priljubljene pri nasprotnikih splava, naštel vse dosežke administracije doslej, kot je imenovanje konservativnih sodnikov in odvzem pomoči organizacijam, ki v tujini pomagajo ženskam pri splavu. Doma te pomoči ne smejo odvzeti, ker je splav po odločitvi vrhovnega sodišča ustavna pravica.

Tako predsednik Trump kot podpredsednik Pence sta protestnike nagovorila nenapovedano. Foto: Reuters
Tako predsednik Trump kot podpredsednik Pence sta protestnike nagovorila nenapovedano. Foto: Reuters

Napovedan Pohod žensk

Medtem bodo mesta po vseh ZDA v soboto že tretjič zapored prizorišča Pohoda žensk. Udeleženke in udeleženci bodo nasprotovali Trumpovim politikam in zagovarjali pravice žensk.

Letos bodo organizatorji predstavili 10-delni načrt za boj proti nasilju nad ženskami, reproduktivne pravice ter rasno in gospodarsko pravičnost.

Prvi pohod je bil organiziran leta 2017, le dan po Trumpovem prevzemu položaja, takrat pa se je v Washingtonu zbralo več sto tisoč ljudi. Tudi danes bo glavni dogodek organiziran v glavnem mestu.