Rahaf Mohamed Al Kunun je pristala v Torontu. Foto: Reuters
Rahaf Mohamed Al Kunun je pristala v Torontu. Foto: Reuters

V Kanadi je Rahaf pričakala zunanja ministrica Chrystia Freeland, s katero se je begunka slikala, a izjav ni dajala. Ministrica jo je pozdravila kot "zelo pogumno novo Kanadčanko" in pojasnila, da je po dolgi poti utrujena in da za zdaj ne želi dajati izjav.

Rahaf je konec tedna od družine iz Kuvajta pobegnila v Bangkok, kjer so jo tajske oblasti sprva nameravale vrniti svojcem v Savdsko Arabijo, a se je zabarikadirala v hotelsko sobo in prek družbenih omrežij pritegnila svetovno pozornost.

V videoposnetkih je dejala, da si želi svobodno odločati o svojem študiju, delu in življenju. Poudarila je, da se boji, da jo bo družina ubila, ker se je odrekla islamski veri, za kar je v Savdski Arabiji predvidena smrtna kazen.

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je Savdijki podelil status begunca, kar storijo, ko države tega "ne morejo ali nočejo storiti". Prošnjo za azil so poslali Avstraliji, ki je sporočila, da bodo predlog "preučili po običajnem postopku", izjave uradnikov pa so nakazovale, da so jo pripravljeni sprejeti.

Ni jasno, zakaj je Rahaf nazadnje sprejela Kanada. BBC navaja, da najverjetneje zaradi počasnih postopkov pri obravnavi prošenj v Avstraliji. Kanadski premier Justin Trudeau je že v petek zvečer sporočil, da je Kanada begunki podelila azil.

UNHCR je Rahaf podelil status begunke. Foto: Reuters
UNHCR je Rahaf podelil status begunke. Foto: Reuters

Kanada Savdsko Arabijo obtožuje kršitev človekovih pravic, a orožje ostaja

Kanada je v preteklosti Savdsko Arabijo obtožila kršitev človekovih pravic in pozvala k izpustitvi aretiranih žensk, zaradi česar so savdske oblasti iz Riada izgnale kanadskega veleposlanika in prekinile sklepanje trgovinskih vezi. Kanada poziva tudi k razjasnitvi umora novinarja Džamala Hašokdžija.

15 milijard vreden orožarski posel ostaja v veljavi kljub namigom Trudeauja, da preučujejo različne možnosti. Sprejem Rahaf utegne odnose med državama poslabšati.

Savdijka je v noči s petka na soboto po krajevnem času zapustila Bangkok in odletela proti Seulu v Južni Koreji, kjer naj bi prestopila na polet za Toronto in bi morala že pristati v Kanadi, kar je bila poleg Velike Britanije in Avstralije ena izmed njenih ciljnih destinacij.

Kmalu za Rahaf naj bi Bangkok po navedbah tajskih uradnikov zapustila tudi "razočarana" oče in brat, s katerima se ni želela srečati.

Potni list Savdijke na letalu proti Južni Koreji. Foto: Reuters
Potni list Savdijke na letalu proti Južni Koreji. Foto: Reuters

Ženske ne smejo ničesar brez privoljenja moškega skrbnika

V Savdski Arabiji še zmeraj velja sistem skrbništva, v katerem moški nadzorujejo ženske in se odločajo v njihovem imenu. Ženske potrebujejo dovoljenje moža ali sorodnika za pridobitev potnega lista, pot v tujino, študij, poroko in celo za zapustitev zapora ali centra za žrtve zlorab.

Rahaf trdi, da se boji, da bi jo njena družina ubila, ker se je odrekla islamu. Za francosko tiskovno agencijo AFP je dejala, da je žrtev zlorabe, saj so jo za pol leta zaklenili v sobo, ker si je postrigla lase. V petek je v zadnji objavi na Twitterju, preden je izbrisala račun, zapisala, da ima "dobre in slabe novice". Viri blizu nje navajajo, da je prejela več groženj s smrtjo, poroča BBC.

24-letnici ni uspelo

Primer Rahaf Al Kunun je spomnil na poskus pobega 24-letne Dine Ali Laslum aprila 2017, ki je prav tako v Kuvajtu pobegnila od družine, a so jo zaustavili na Filipinih in vrnili v Savdsko Arabijo. Med pobegom je prek kanadskega turističnega telefona na Twitterju objavila videoposnetek, da jo bo družina ubila. Njena usoda po vrnitvi v Savdsko Arabijo ni znana.