Cesare Battisti je zadnja leta preživel v Braziliji. Foto: EPA
Cesare Battisti je zadnja leta preživel v Braziliji. Foto: EPA

"Cesar Battisti bo v prihodnjih urah prišel nazaj v Italijo s poletom iz Santa Cruza v Rim," je po pogovoru z brazilskim predsednikom Jairom Bolsonarom na Twitterju zapisal Conte.

64-letnega Battistija je Interpolova ekipa aretirala v soboto v bolivijskem mestu Santa Cruz de la Sierra. "Italijanskega terorista Cesareja Battistija so pridržali v Boliviji in ga bodo kmalu prepeljali v Brazilijo, od koder ga bodo verjetno poslali v Italijo, da odsluži dosmrtno kazen," je tvitnil Filipe G. Martins, zunanjepolitični svetovalec Bolsonara.

Italija je v Bolivijo že poslala letalo s policisti in obveščevalci. Sicer še niso prepričani, ali bodo Battistija najprej poslali v Brazilijo ali pa ga bodo lahko nemudoma prepeljali v Italijo, so sporočili z italijanskega notranjega ministrstva.

64-letnik je po pobegu iz Italije napisal 15 knjig. Foto: EPA
64-letnik je po pobegu iz Italije napisal 15 knjig. Foto: EPA

Ustanovni član gverilske skupine

Battisti je bil v 70. letih v Italiji ustanovni član milanske skupine "Oboroženi proletarci za komunizem" (PAC). Leta 1979 je bil zaradi članstva v PAC-u obsojen na zapor, a je leta 1981 iz zapora pobegnil v Francijo in nato v Mehiko, kjer je začel pisateljsko kariero, v kateri je skupno napisal 15 knjig.

V Italiji so ga v odsotnosti leta 1993 obsodili na dosmrtni zapor zaradi štirih umorov v 70. letih. Obsojen je umora policista in zaporniškega paznika ter načrtovanja oz. vpletenosti v umor dveh ljudi, med drugim draguljarja Pierluigija Torregianija, čigar 14-letni sin je po spopadu končal na invalidskem vozičku. Battisti je priznal članstvo v skupini PAC, krivdo pri umorih pa zanika.

"Kriv sem sodelovanja v oboroženi skupini s prevratniškimi cilji in posedovanja orožja, vendar nikoli nisem nikogar ustrelil," je zapisal v svoji zadnji knjigi Moj pobeg iz leta 2016, navaja Guardian.

Fotografija, ki jo je po aretaciji objavilo italijansko notranje ministrstvo. Foto: EPA
Fotografija, ki jo je po aretaciji objavilo italijansko notranje ministrstvo. Foto: EPA

V 90. letih se je vrnil v Francijo, kjer je bil pred predajo Italiji zaščiten s t. i. "Mitterandovo doktrino", zakonom predsednika Francoisa Mitteranda iz leta 1985, ki je ponudil azil okoli stotim italijanskim gverilcem. Italija je večkrat zahtevala njegovo izročitev, kar je sprožilo diplomatski spor med državama. Leta 2004 so ga francoske oblasti vendarle aretirale in nameravale predati Italiji.

Zaščita brazilskega predsednika Da Silve

Še istega leta je Battisti prebegnil v Brazilijo. Leta 2006 je Evropsko sodišče za človekove pravice zavrnilo njegovo pritožbo na izročitev. Brazilske oblasti so ga aretirale že leta 2007, nato je nekaj let preživel v priporu. Nekdanji predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je leta 2010 podpisal odlok, s katerim je Battistiju podelil zaščito in sprožil kritike Italije, ki je večkrat zahtevala njegovo izročitev.

Decembra lani je brazilsko sodstvo zanj izdalo zaporni nalog, odhajajoči predsednik Michel Temer pa je dan zatem razveljavil njegov status stalnega prebivalca. Novi skrajno desničarski predsednik Jair Bolsonaro je njegovo izročitev obljubljal že med predsedniško kampanjo leta 2018.