Pisalo, s katerim je Bolsonaro podpisal odlok. Foto: Reuters
Pisalo, s katerim je Bolsonaro podpisal odlok. Foto: Reuters

V Braziliji lahko nekaznovani odrasli po obstoječi zakonodaji kupijo do štiri kose orožja in ga hranijo doma ali na delovnem mestu. Če z njimi prebivajo otroci ali duševni bolniki, ga morajo hraniti v sefu. Nošenje orožja v javnosti je prepovedano.

Zakone o posedovanju orožja je leta 2003 zaostril predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, ki je zahteval preverjanje kupca orožja in zvezni policiji podelil pravico, da zavrne prošnjo za nakup strelnega orožja. Njegovo namero po popolni prepovedi prodaje orožja so leta 2005 Brazilci zavrnili na referendumu.

Bolsonarov ukrep, ki policiji onemogoča zavrnitev prošnje za nakup orožja, velja za prebivalce podeželja, urbanih območij z visoko stopnjo umorov ter "zbiratelje in lovce".

"Da zagotovim zakonito pravico obrambe, bom kot predsednik uporabil to orožje," je v neposrednem televizijskem prenosu dejal Bolsonaro o pisalu, s katerim je podpisal odlok, ki bo prenehal veljati po 120 dneh, če ga v tem času ne bo odobril kongres.

Rekordno število umorov

Zaradi lažjega dostopa do orožja so mnogi kritični do odloka, ki bi lahko še zaostril nasilje v državi. V Braziliji so leta 2017 našteli skoraj 64.000 umorov, kar je največ med vsemi državami na svetu. 45.000 umorov je bilo zakrivljenih z ročnim strelnim orožjem.

Lažji dostop do orožja je Bolsonaro obljubljal že med kampanjo. Podporniki so njegovo zmago pozdravili tudi z nošenjem kartonastega orožja. Foto: Reuters
Lažji dostop do orožja je Bolsonaro obljubljal že med kampanjo. Podporniki so njegovo zmago pozdravili tudi z nošenjem kartonastega orožja. Foto: Reuters

V Braziliji je po podatkih zvezne policije trenutno v obtoku 646.000 kosov strelnega orožja ‒ polovica je v lasti posameznikov, preostanek pa v lasti zasebnih in javnih varnostnih služb. Količino nezakonitega orožja v državi je nemogoče oceniti. Pravosodno ministrstvo je v zadnji študiji ocenilo, da je v državi osem milijonov kosov nezakonito pridobljenega orožja.

Zagovorniki: Več orožja pomeni manj nasilja

"Študije kažejo, da bolj kot je ljudstvo oboroženo, manj je nasilja," je ukrep zagovarjal vodja Bolsonarove administracije Onyx Lorenzoni in dodal, da število oboroženih ropov narašča, ker tatovi vedo, da se prebivalci ne morejo braniti.

Vodja raziskovalnega inštituta za varnost in razvoj Igarape v Riu de Janeiru Robret Muggah na drugi strani svari, da za to ni dokazov. "V nasprotju pa obstajajo dokazi, da je odgovorna zakonodaja prodaje orožja povezana z zmanjšanjem umorov civilistov in policije," je poudaril.