Policisti v mestu Liege med minuto tišine za umorjeni sodelavki. Foto: Reuters
Policisti v mestu Liege med minuto tišine za umorjeni sodelavki. Foto: Reuters
Liege
Policiste sta obiskala tudi premier Charles Michel in notranji minister Jan Jambon. Foto: Reuters
Liege
Prebivalci se spominjajo treh smrtnih žrtev napada. Foto: Reuters

"Dejstva, ki smo jih zbrali, kažejo, da gre za dejanje terorističnega umora in poskusa umora," je povedal tožilec Eric Van der Sypt. 31-letni napadalec je v Liègu ubil dve policistki in civilista, še štiri policiste pa je ranil.

Belgijski notranji minister Jan Jambom je medtem sporočil, da je Herman večer pred napadom umoril tudi nekdanjega zapornika, ki ga je spoznal med prestajanjem zaporne kazni. Napadalec je bil po poročanju BBC-ja v času napada začasno izpuščen iz zapora.

Po podatkih policije je bil strelec že vse od najstništva zaradi napada in prestopkov v povezavi z mamili večkrat zaprt in izpuščen iz zapora, tokratni enodnevni izpust pa je bil del priprav na njegovo dokončno izpustitev leta 2020, je pojasnil pravosodni minister Koen Geens. Dodal je, da se počuti osebno odgovornega.

Krajevni mediji navajajo, da je bil napadalec, ki je med napadom kričal "Alah akbar" oz. Bog je velik po arabsko, radikaliziran v zaporu. "Obstajajo znaki, da je bil radikaliziran v zaporu, vendar, ali ga je radikalizacija pripeljala do tega dejanja? Mogoče se je napad zgodil, ker ni imel prihodnosti, ker je moril že dan poprej, morda zaradi njegove duševnosti, morda je bil na mamilih," je o morebitnih nagibih in vzrokih spregovoril minister Jambon.

Napadalca ubila policija
V torek je napadalec okrutno napadel dve policistki, stari 44 in 54 let. Najprej ju je z nožem napadel izza hrbta in ju večkrat zabodel, nato pa jima vzel pištolo in ju z njo ustrelil. Potem je ustrelil še 22-letnika, ki je sedel v bližnjem parkiranem avtomobilu. Nato je odšel do bližnje šole, kjer je za kratek čas za talko vzel tam zaposleno čistilko. Po prihodu s policije se je zgodil strelski spopad, v katerem so se poškodovali štirje policisti, eden je v kritičnem stanju, napadalca pa so ubili. Otroke so prepeljali na varno.

Tožilec Van der Sypt je pojasnil, da je napadalec deloval na način, kot to prikazujejo videoposnetki džihadistične skupine Islamska država (IS). Glede na podatke varnostnih služb in policije v Liègeu je bil tudi "v stiku z drugimi radikaliziranimi osebami", s katerimi je v stik prišel leta 2016 in v začetku 2017. Zdaj preiskujejo predvsem, ali je deloval sam ali je imel pomočnike, je še povedal tožilec.

Teroristični napadi leta 2016
Belgija je bila leta 2016 prizorišče več terorističnih napadov. Marca 2016 so se zgodili trije samomorilski bombni napadi, v katerih je umrlo 32 ljudi, istega leta pa je moški z mačeto napadel dva policista. Tudi napadi leta 2015 v Parizu, v katerih je umrlo 130 ljudi, so bili po poročanju BBC-ja povezani s teroristično celico iz Bruslja.