Sarkozyjeva vlada je v preteklem mesecu na prostovoljen način iz države izgnala okoli tisoč predvsem romunskih Romov. Foto: Reuters
Sarkozyjeva vlada je v preteklem mesecu na prostovoljen način iz države izgnala okoli tisoč predvsem romunskih Romov. Foto: Reuters
Pariz protesti romi Sarkozy
Protestniki so se zbrali v več kot 130 mestih po vsej Franciji. Foto: Reuters
Protesti v Franciji

Koalicija aktivistov, sindikatov in političnih strank je sklicala proteste na t. i. dan akcije, ki se ga je udeležilo na tisoče ljudi po vsej državi in izrazilo nestrinjanje z rušenjem nezakonitih naselij ter izgonom nekaj sto bolgarskih ter romunskih Romov.

Študenti, anarhisti, nezakoniti priseljenci in drugi so se na shodu zbrali v znak protesta proti francoski "ksenofobni" priseljenski politiki in zaostrovanju odnosa do Romov, poroča France24. Protestniki, ki nosijo transparente z napisi "Stop rasizmu" in "Ustavite Sarkozyjevo nečloveško politiko", menijo, da morajo pomagati priseljencem, saj "njihov glas ni dovolj močan. Nas bodo prej slišali kot njih, zato jim moramo pomagati," je za BBC dejal eden izmed protestnikov. Spet drugi je za France24 dejal: "Demonstracij se udeležujem redko, a tokrat je šel Sarkozy predaleč."

Nekateri protestniki celo menijo, da poskuša na takšen način francoska vlada razdvojiti ljudi, srž problema pa naj bi bile pravzaprav vse večje gospodarske težave, v katere je zabredla Francija. Proteste sta podprli tudi opozicijska socialistična stranka in Konfederacija delavcev Francije (CGT), sicer drugi največji sindikat v državi.

Državo zapustilo več tisoč Romov
Protestniki pa ne izražajoi samo nestrinjanja s politiko do Romov, ampak tudi z napovedjo predsednika Nicolasa Sarkozyja, da bo vlada odvzela francosko državljanstvo tudi tistim priseljencem, ki so bili rojeni v tujini.
Izseljevanje Romov se je začelo konec julija, ko so oblasti začele rušiti njihova naselja in jih izročati matičnim državam, tudi proti njihovi volji. Na ta način se je iz države izselilo okoli tisoč ljudi, ki so ob tem dobili nekakšno denarno stimulacijo v višini 300 evrov in še dodatnih 100 evrov na vsakega otroka.

Na vlado tako letijo očitki, da je njena nova priseljenska politika nezakonita, ker je usmerjena izključno proti romski populaciji. "To je očitna rasistična politika, ki cilja na prebivalce iz etno-rasističnih razlogov," je dejal predsednik organizacije za pravice Romov. Glede na vladne podatke je avgusta Francijo zapustilo okoli tisoč Romov, v lanskem letu pa okoli 11.000.

Francoska vlada ima podporo ljudi
Kljub temu pa po objavi nedavne raziskave javnega mnenja, francosko vlado podpira 65 odstotkov ljudi, poroča BBC.

Pred Francijo vroč teden - sledijo protesti proti pokojninski reformi
Sobotni shodi pomenijo uvod v vroč teden, saj so že za torek napovedani novi protesti, ki jih organizirajo sindikati in so usmerjeni proti predlaganim spremembam pokojninskega sistema, ki naj bi jih minister za delo Eric Woerth poslancem predstavil prav na ta dan.

Sarkozy je v petek zatrdil, da bo vztrajal pri pokojninski reformi, saj je ta nujna za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja. Ena glavnih sprememb, ki se obeta z reformo, je dvig starostne meje pri upokojitvi s 60 na 62 let.

Sindikati za torek napovedujejo popolno ohromitev, saj naj bi bile zaprte šole in moten javni promet.

Protesti v Franciji