Protesti po Franciji potekajo že deveti teden. Foto: Reuters
Protesti po Franciji potekajo že deveti teden. Foto: Reuters

Po podatkih policije se je popoldne okoli 32.000 protestnikov zbralo po vsej državi, od tega 8.000 v Parizu. V glavnem mestu je večina protestnikov sprva mirno krenila od poslopja gospodarskega ministrstva proti Elizejskim poljanam, kjer pa so popoldne izbruhnili spopadi med delom protestnikov in policijo, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je s solzivcem in vodnimi topovi napadla protestnike blizu Slavoloka zmage, ki so na policiste metali različne predmete. Številni protestniki so prišli zaščiteni s čeladami in plinskimi maskami.

Po dosedanjih podatkih je policija prijela 59 ljudi, od tega 24 še pred začetkom protestov zaradi posedovanja nedovoljenega orožja ali oblikovanja skupin, ki bi lahko zanetile nasilje.

Drugje po državi mirno

Drugje po Franciji so poročali večinoma o mirnih protestih. Tako se je tudi v kraju Bourges zbralo 4.800 ljudi, v zgodovinskem središču mesta, kjer so proteste prepovedali, pa se jih je zbralo 500. Nastali so spopadi s policijo, prijeli so 18 ljudi.

Po državi so oblasti razporedile dodatnih 80.000 pripadnikov varnostnih sil, od tega 5.000 v Parizu, kjer so na ulicah spet tudi oklepna vozila žandarmerije. Oblasti pričakujejo, da se bodo protesti okrepili na raven pred božičnimi prazniki, ko se jih je 15. decembra udeležilo 66.000 ljudi.

Na ulicah je razporejenih na tisoče policistov. Foto: Reuters
Na ulicah je razporejenih na tisoče policistov. Foto: Reuters

Banke, zlatarne zaprle vrata

Varnostni ukrepi so med drugim zaostreni na Elizejskih poljanah, kjer so banke, zlatarne in druge trgovine v strahu pred razdejanjem zaščitile svoja pročelja. Številne kavarne in trgovinice kljub protestom ostajajo odprte.

Prejšnjo soboto se je protestov v Parizu in drugih mestih udeležilo 50.000 ljudi, kar je več kot konec decembra, čeprav je to še daleč od skoraj 300.000, kolikor se jih je zbralo na prvem protestu sredi novembra.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v petek napovedal, da bo v ponedeljek objavil pismo državljanom in državljankam, v katerem bo predstavil, kaj namerava storiti s sklepi nacionalne javne razprave, ki jo bo dan zatem sprožila vlada v iskanju odgovora na zahteve rumenih jopičev.

"To je ključen in zelo koristen trenutek za našo državo. To je zelo velika priložnost, ki bi jo moral zagrabiti vsak," je dejal in poudaril, da si želi, da "bi šlo za resnično razpravo". Kljub več ukrepom, ki jih je v želji po pomiritvi protestnikov doslej sprejela vlada, se namreč protesti nadaljujejo.

Okoli 50.000 protestnikov v Franciji