Številni prebežniki skušajo morje prečkati na gumijastih čolnih. Foto: Reuters
Številni prebežniki skušajo morje prečkati na gumijastih čolnih. Foto: Reuters

Italijanska mornarica je sporočila, da se je pred obalo Libije potopil čoln s 117 ljudmi, maroške in španske oblasti pa so na zahodu Sredozemskega morja iskale izgubljeno ladjo z domnevno 53 ljudmi na krovu, poroča BBC.

V Maroku je v bolnišnični oskrbi človek, ki je na morju preživel 24 ur. Iskanje ladje poteka že več dni, do zdaj pa je bilo neuspešno.

Ladja, ki se je potopila pred Libijo, pa je iz te države izplula v soboto, je sporočila Mednarodna organizacija za migracije (IOM). Kot je dejal predstavnik te organizacije Flavio Di Giacomo, so jim trije preživeli dejali, da je bilo na krovu 120 ljudi.

Italijansko vojaško letalo je v petek opazilo potapljanje ladje, v morje pa je odvrglo dva splava. Helikopter je nato iz vode potegnil tri ljudi, ki so bili podhlajeni, zdravijo pa se na italijanskem otoku Lampedusa.

Grandi: Ne smemo si zatiskati oči

Visoki komisar ZN-a za begunce Filippo Grandi je dejal, da mora biti storjeno vse, kar se da, da se reši življenja ljudi, ki na morju potrebujejo pomoč. Ob tem je opozoril, da si ne smemo zatiskati oči pred velikim številom ljudi, ki "umirajo na pragu Evrope".

Lani je med poskusom prečkanja Sredozemskega morja umrlo več kot 2.200 ljudi.
Po podatkih IOM-a je v prvih 16 dneh letošnjega leta morje na poti iz Afrike v Evropo prečkalo 4.216 prebežnikov, več kot dvakrat toliko kot v enakem obdobju lani.

V zadnjih letih več evropskih držav, vključno z Italijo, ne želi sprejemati prebežnikov. Italijanski notranji minister Matteo Salvini je po zadnji nesreči za krive označil "tihotapce ljudi", ki da bodo še naprej "ubijali", dokler bodo "evropska pristanišča odprta".