Battistija je na rimskem letališču Ciampino pričakal sam notranji minister Matteo Salvini in ga nato pospremil v zapor. 64-letni ubežnik je iz posebnega italijanskega letala falcon 900 prišel v spremstvu več policistov.

Cesare Battisti (v sredini) po pristanku na rimskem letališču Ciampino. Foto: Reuters
Cesare Battisti (v sredini) po pristanku na rimskem letališču Ciampino. Foto: Reuters

Sprva so mediji poročali, da ga bodo namestili v rimskem zaporu Rebibbia, a bo Battisti kazen prestajal v zaporu v mestu Oristano na Sardiniji. Nameščen bo v strogo varovanem oddelku, kjer zaporne kazni prestajajo tudi teroristi, je pojasnil italijanski pravosodni minister Alfonso Bonafede.

Roka pravice dosegla levičarskega skrajneža Battistija

Salvini: To ni konec zgodbe, ampak njen začetek
Salvini je na novinarski konferenci na letališču napovedal, da si bodo prizadevali dobiti nazaj tudi druge kriminalce in morilce. "To ni konec zgodbe, ampak njen začetek," je poudaril vodja desne Lige. "Prepričan sem, da bodo naše varnostne sile s pomočjo tujih obveščevalnih služb lahko zadostile pravici in v italijanske zapore privedle več deset drugih kriminalcev in morilcev, ki še vedno uživajo življenje v Evropi in drugod po svetu," je še izjavil Salvini.

V Boliviji prijeli nekdanjega italijanskega gverilca

Na begu od leta 1981
Battisti je bil sicer na begu pred italijansko roko pravice skoraj štiri desetletja. Leta 1979 je bil obsojen zaradi članstva v prepovedani oboroženi revolucionarni skupini, dve leti pozneje pa je med čakanjem na sojenje pobegnil.

Član skrajnolevičarske skupine Oboroženi proletarci za komunizem
Kljub temu so ga potem v odsotnosti obsodili na dosmrtni zapor zaradi umora dveh policistov in sodelovanja pri umoru mesarja ter načrtovanju umora zlatarja, ki je umrl v strelskem obračunu. Battisti je priznal, da je bil član levičarske skupine Oboroženi proletarci za komunizem, ne pa tudi odgovornosti za umore.

Brazilija mu je pod Bolsonarom odrekla gostoljubje
Po pobegu je sprva živel v Franciji, nato pa je zbežal v Brazilijo, kjer so ga leta 2007 aretirali v Riu de Janeiru. Po nekaj letih v priporu je takratni brazilski predsednik Lula izdal odlok o prepovedi izročitve Italiji, kar je podprlo tudi brazilsko vrhovno sodišče, zato je lahko odšel na prostost. Novi brazilski predsednik Jair Bolsonaro pa je že med predsedniško kampanjo obljubljal, da bo ob nastopu mandata Battistija nemudoma izročil Italiji. Nalog za njegovo izročitev pa je sredi decembra podpisal že odhajajoči predsednik Michel Temer.

Battistija aretirali v Boliviji
A Battisti je poniknil, dokler ga niso v soboto aretirali v sosednji Boliviji v mestu Santa Cruz de la Sierra. Operacijo so v sodelovanju izvedli bolivijski in italijanski policisti. Po poročanju časopisa Corriere della Sera se pred italijansko roko pravice skriva okoli 40 nekdanjih levičarskih in desničarskih skrajnežev. Največ skrajnih levičarjev naj bi bilo v Franciji, kjer jim je v 80. letih zatočišče zagotovil tedanji socialistični predsednik Francois Mitterand.