Francoski minister za notranje zadeve je ljudi, ki uničujejo ali poškodujejo radarje, označil za
Francoski minister za notranje zadeve je ljudi, ki uničujejo ali poškodujejo radarje, označil za "bebce, brezvestneže in nerazumneže". Foto: EPA

Odgovornost za nedelovanje oziroma poškodovanje ali uničenje teh naprav je minister pripisal tistim, ki so odgovorni za proteste.

Kot kažejo uradni podatki, je v Franciji skupaj okoli 3.200 fiksnih radarjev, med katerimi jih okoli 2.500 meri hitrost.

Minister Castaner je še povedal, da je na spletnih družbenih omrežjih videl "določene idiote", ki so se fotografirali ob zažganih radarjih. "Ne želim jim, da bi se nekega dne srečali z realnostjo smrti na cesti," je dodal. "Ne gre za politiko številk, gre za politiko življenj," je dejal, pri tem pa tiste, ki se lotevajo radarjev, označil za "bebce, brezvestneže in nerazumneže".

Francoske oblasti do zdaj niso želele razkriti natančnih podatkov o škodi na radarjih, prav tako pa je niso neposredno povezovale s protesti rumenih jopičev, ki se v Franciji vrstijo od 17. novembra.

Proteste so po Franciji spremljali tudi izgredi. Foto: Reuters
Proteste so po Franciji spremljali tudi izgredi. Foto: Reuters

Vozniki jezni zaradi znižanja dovoljene hitrosti

Radarji so sicer že od poletja tarča vse hujše jeze voznikov avtomobilov in motorjev, ki nasprotujejo znižanju dovoljene hitrosti z 90 na 80 kilometrov na uro na lokalnih cestah. Ta ukrep je začel veljati 1. julija.

Nasprotniki radarjev pravijo, da te naprave niso nič drugega kot izsiljevanje, ki ga izvaja država, to trditev pa so v povezavi z oblastmi povzeli tudi nekateri v gibanju rumenih jopičev. Nekateri protestniki tako menijo, da država z radarji jemlje denar revnim prebivalcem.

Za poškodovanje radarja so sicer v Franciji zagrožene visoke kazni, vse do 30.000 evrov in do dve leti zapora. Uničenje pa lahko storilca stane celo 75.000 evrov in pet let v zaporu.

Francija je leta 2017 z radarji "zaslužila" 1,01 milijarde evrov, kažejo podatki francoskega računskega sodišča.