ZDA ponujajo letala F16, za posel pa sta se potegovali tudi Švedska in Italija. Foto: Reuters
ZDA ponujajo letala F16, za posel pa sta se potegovali tudi Švedska in Italija. Foto: Reuters

Za prodajo osmih lovcev so se potegovale ZDA, Švedska in Italija. Z njimi bi Bolgarija nadomestila stare sovjetske lovce MIG29, vrednost posla pa je ocenjena na 1,05 milijarde dolarjev.

Minister Karakačanov je dejal, da bo nakup letal F16, "opremljenih z radarji in oborožitvijo zadnje generacije, občutno izboljšal bojne zmožnosti bolgarskih zračnih sil".

Po poročanju Reutersa bo bolgarska vlada naslednji mesec odločala o tem poročilu, če ga bo odobril še parlament, pa bo lahko Sofija začela pogovore o nakupu, je pojasnil minister.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je ta teden dejal, da je Washington zavezan k sodelovanju z bolgarsko vlado glede določitve obsega posla, da bo ustrezal proračunskim in operativnim zahtevam.

Švedska poskusila z bogatejšo ponudbo
Z namenom prepričanja bolgarskih oblasti je Švedska obogatila ponudbo in predlagala, da bi Bolgariji za ceno osmih letal dostavila deset novih letal Saab Gripen.

Italija je medtem ponudila rabljena letala Eurofighter.

Nato svoje vzhodne članice spodbuja, naj razvijajo, kupujejo in uporabljajo novo opremo, ki jo izdelajo v zavezniških državah.

Z vprašanjem, katera vojaška letala naj Bolgarija kupi, se je ukvarjalo več zaporednih vlad več kot desetletje.