Turčija obravnava YPG kot teroristično skupino. Foto: EPA
Turčija obravnava YPG kot teroristično skupino. Foto: EPA

Kurdi v Siriji so želeli rusko posredovanje za pogovore z vlado predsednika Bašarja Al Asada, s čimer želijo zapolniti praznino, ki jo bodo za seboj pustile ameriške sile, ko se bodo po naročilu ameriškega predsednika Donalda Trumpa umaknile iz države.

Kurdi na severu Sirije želijo namreč ohraniti avtonomijo v tem delu države in preprečiti vdor sosednje Turčije, ki kurdske sile v sosednji državi označuje za teroriste in grožnjo svoji varnosti.

"Želimo si intenzivnejšega dialoga. Številne kurdske izjave so bile pozitivne glede njihove skrbi za enotnost Sirije," je novinarjem dejal pomočnik sirskega zunanjega ministra Ajman Susan, poroča Reuters.

Politični sporazum med Kurdi in Damaskom bi lahko združil največja dela Sirije, ki jo je razdelila osemletna vojna. Del severozahoda medtem ostaja v rokah upornikov, ki se borijo proti Al Asadu, podpira pa jih Turčija.

Damask je v preteklosti večkrat nasprotoval predlogom kurdskih skupin o oblikovanju zvezne države.

Pomočnik sirskega zunanjega ministra Ajman Susan je izrazil željo po intenzivnejšem dialogu s Kurdi. Foto: Reuters
Pomočnik sirskega zunanjega ministra Ajman Susan je izrazil željo po intenzivnejšem dialogu s Kurdi. Foto: Reuters

Susan pa je dialog s Kurdi označil za pomembnega še posebej glede na "ekspanzionistične ambicije, ki vodijo politike turškega režima". Da je pogovor med Kurdi in Damaskom zaradi ameriških napovedi o umiku pomemben, meni tudi Rusija.

Trumpova nenadna napoved o umiku ZDA iz Sirije je presenetila ameriške zaveznike, vključno s Sirskimi demokratičnimi silami, v kateri prednjačijo prav Kurdi.

Koalicija pod vodstvom ZDA je v petek oznanila, da je že začela umik, a so pozneje pojasnili, da gre zgolj za opremo, ne tudi za vojake.

IS naj bi preživljal zadnje trenutke

Trump je namreč decembra kot razlog za umik ameriških sil iz Sirije navedel poraz Islamske države. Čeprav džihadistična skupina še ni poražena, pa naj bi štela svoje zadnje trenutke. Tako je dejal Mustafa Bali, vodja SDF-jeve medijske pisarne, ki je dodal, da SDF nadaljuje napade na IS v njegovi zadnji enklavi blizu meje z Irakom. Tamkajšnji poraz džihadistov bi pomenil konec njihove ozemeljske navzočnosti na vzhodnem bregu reke Evfrat.

Savdski princ: Umik bo negativen

Medtem je pomemben savdski princ Turki Al Faisal ZDA posvaril pred umikom iz Sirije. Umik naj bi namreč dodatno okrepil Iran, Rusijo in vladavino predsednika Al Asada. Ameriški umik naj bi tako le še poslabšal razmere v Siriji, po poročanju BBC-ja meni Al Faisal.

Princ Al Faisal sicer ni več član savdske vlade, a ima večdesetletne izkušnje s sodelovanjem v njej. Bil je tudi savdski veleposlanik v ZDA.

ZDA naj bi imele v Siriji okoli 2.000 vojakov. Foto: Reuters
ZDA naj bi imele v Siriji okoli 2.000 vojakov. Foto: Reuters