"Tam, od koder se Amerika umakne, sledi kaos," je dejal Pompeo. Foto: Reuters

"Odločitev o umiku naših vojakov je bila sprejeta. To bomo naredili. Umaknili bomo svoje sile iz Sirije," je Pompeo dejal na novinarski konferenci z egiptovskim zunanjim ministrom Samehom Šukrijem.

Predtem se je srečal tudi z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem. Egipt je sicer tretja postaja na Pompeovi turneji po Bližnjem vzhodu, med katero je že obiskal Jordanijo in nenapovedano tudi Irak.

Pompeo: Tam, od koder se Amerika umakne, sledi kaos

Pompeo je imel danes tudi govor na ameriški univerzi v Kairu, v katerem je predstavil ameriško politiko do Bližnjega vzhoda. Kot je dejal, so ZDA "pozitivna sila" na Bližnjem vzhodu. "Tam, od koder se Amerika umakne, sledi kaos," je poudaril.

Zatrdil je, da bodo ZDA in njeni zavezniki iz Sirije pregnali vse Irance. Ob tem je bližnjevzhodne države pozval, naj oblikujejo skupno stališče do Teherana.

Nato pa je dejal, da je "čas, da se stara rivalstva končajo, zaradi blaginje za regijo". ZDA "bodo uporabile diplomacijo in sodelovale z našimi partnerji za izgon zadnjega iranskega škornja" iz Sirije ter okrepile prizadevanja, da bi trpečemu sirskemu ljudstvu prinesli mir in stabilnost.

Cilj Pompeove turneje, med katero bo obiskal še Bahrajn, Združene arabske emirate, Katar, Savdsko Arabijo, Oman in Kuvajt, je zaveznikom v regiji pojasniti Trumpovo odločitev o ameriškem umiku iz Sirije in jih pozvati, naj se še naprej spoprijemajo z resno grožnjo, ki jo po njegovih besedah predstavljata Iran in džihadistična skupina Islamska država.

Turčija grozi z napadom na sirske Kurde, če bodo Američani odlašali z umikom. Foto: Reuters
Turčija grozi z napadom na sirske Kurde, če bodo Američani odlašali z umikom. Foto: Reuters

Cavusoglu grozi z ofenzivo

Turški zunanji minister Mevlüt Cavosuglu je medtem napovedal, da bo Turčija sprožila ofenzivo proti kurdskim silam v Siriji, če bodo ZDA prelagale umik svojih vojakov iz te države. "Če bo (umik) preložen z absurdnimi izgovori, kot je, da Turki pobijajo Kurde, kar ne odraža realnosti, bomo izvedli to odločitev," je za televizijo NTV dejal Cavusoglu.

Odkar je Trump prejšnji mesec nepričakovano napovedal umik približno 2.000 ameriških vojakov iz Sirije, se Ankara in Washington prepirata glede prihodnosti kurdskih sil v tej državi, ki uživajo podporo ZDA.

Pred Trumpovo napovedjo je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan zagrozil z novo vojaško operacijo v Siriji proti kurdski milici YPG, ki jo Turčija označuje za teroristično skupino.

Predstavniki turških oblasti so imeli ta teden napete pogovore z ameriškim svetovalcem za državno varnost Johnom Boltonom v Ankari. Na pogovorih naj bi uskladili načrtovan ameriški umik.

Erdogan, ki je pozdravil ameriške načrte, je Boltonu očital, da dela veliko napako, ker je od Ankare zahteval, naj poda zagotovila glede varnosti kurdskih borcev, preden se Američani umaknejo iz Sirije.

Pompeo je v sredo izjavil, da se je Turčija zavezala, da bo zaščitila kurdske zaveznike Washingtona, ki se bojujejo proti IS-ju v Siriji.

Cavusoglu je danes dejal, da bo Turčija nadaljevala skladno s svojimi načrti. "Odločeni smo na terenu in za mizo. Odločili se bomo o časovnici in ne bomo prosili dovoljenja od nikogar," je zatrdil.