Prizor iz središča Manbidža, 29. december. Foto: Reuters
Prizor iz središča Manbidža, 29. december. Foto: Reuters

Kot je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice, je pred restavracijo v središču Manbidža eksplodiral avtomobil bomba, ki ga je vozil samomorilski napadalec, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prizorišče napada. Foto: Reuters
Prizorišče napada. Foto: Reuters

Skrajna skupina Islamska država je prek svoje spletne strani Amak sporočila, da je samomorilski napadalec z eksplozivnim jopičem napadel patruljo tujih sil.

Podatki o številu smrtnih žrtev so različni. Observatorij poroča o 19 smrtnih žrtvah. BBC ob sklicevanju na kurdsko tiskovno agencijo navaja, da so umrli trije ameriški vojaki, dva lokalna pripadnika varnostnih sil ter 13 civilistov. Neimenovani ameriški uradnik je za Reuters sporočil, da so bili ubiti štirje ameriški vojaki.

Koalicija pod vodstvom ameriških sil je sporočila, da so bili "ameriški vojaki ubiti v eksploziji med izvajanjem rutinske patrulje".

Ameriški podpredsednik Mike Pence je dejal, da ZDA preostanku IS-a ne bodo dovolile ponovne vzpostavitve kalifata, tudi če se ameriški vojaki vrnejo domov.

Trumpova nepričakovana napoved

Ameriški predsednik Donald Trump je decembra nepričakovano sporočil, da bo iz Sirije umaknil 2.000 ameriških vojakov, ki so v boju proti Islamski državi podpirali kurdske borce.

Turčija je prav tako decembra napovedala ofenzivo proti kurdski milici YPG na severu Sirije, saj jih obravnava kot teroristično organizacijo. Trump je nedavno Turčiji zagrozil z "gospodarskim uničenjem", če bo napadla Kurde v Siriji.

Kurdi nasprotujejo turški vzpostavitvi "varnega območja"

Trump je nato v telefonskem pogovoru turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu predlagal vzpostavitev varnega območja za Kurde na severu Sirije. Erdogan je po poročanju BBC-ja sprejel predlog in napovedal, da bodo vzpostavili "varno območje" 32 kilometrov globoko na ozemlje Sirije.

Turški vojaški tovornjaki pri meji s Sirijo. Foto: Reuters
Turški vojaški tovornjaki pri meji s Sirijo. Foto: Reuters

Kurdi ideji nasprotujejo. Višji politični vodja Kurdov v regiji Aldar Khalil je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da bodo Kurdi sprejeli prihod sil Združenih narodov, ki bodo na območju, ki ločuje kurdske milice in turške enote, branili pred zagroženo ofenzivo Ankare. "Druge izbire so nesprejemljive, saj kršijo suverenost Sirije in suverenost naše avtonomne pokrajine," je še dejal.

Sirske demokratične sile SDF so sporočile, da so pripravljene sodelovati pri ameriškem vzpostavljanju varnega območja, vendar z "mednarodnimi zagotovili, da bo tuja intervencija preprečena", pri čemer so se po navedbah Reutersa navezovali prav na Turčijo.

Lavrov: Sever Sirije mora biti pod nadzorom sirske oblasti

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes še pred napadom dejal, da mora nadzor nad območjem na severu Sirije prevzeti sirska oblast in zavrnil poziv ZDA, da bi tam vzpostavili varnostno območje pod nadzorom Turčije. "Prepričani smo, da je najboljša in edina rešitev prenos teh območij pod nadzor sirske vlade, sirskih varnostnih sil in administrativnih struktur," je besede Lavrova povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je dejal, da bi bila lahko prihodnost Kurdov pod nadzorom režima zavarovana. "Pozdravljamo in podpiramo stike, ki so se začeli med predstavniki Kurdov in sirskih oblasti, da bi se lahko vrnili k njihovim življenjem pod eno vlado brez zunanjega vmešavanja," je Lavrov dejal na letni novinarski konferenci.

"Glavno žarišče terorizma je Idlib"

Omenil je napredek pri reševanju sedem let trajajoče vojne v Siriji, ki pa sicer napreduje "počasneje, kot bi si želeli". Po njegovem mnenju bi se morali še naprej osredotočati na provinco na severozahodu države Idlib, ki jo je pretekli teden v celoti zavzela džihadistična skupina, ki jo vodi sirska veja teroristične mreže Al Kaida. "Boj proti terorizmu moramo končati. Glavno žarišče terorizma je zdaj Idlib," je poudaril.