V Siriji je okoli 2.000 ameriških vojakov. Foto: Reuters
V Siriji je okoli 2.000 ameriških vojakov. Foto: Reuters

"CJTF-OIR (uradna kratica koalicijskih sil) je začel proces namernega umika iz Sirije," je sporočil polkovnik Sean Ryan. "Iz razlogov operativne varnosti ne bomo razpravljali o natančnem časovnem načrtu, lokacijah in premikih enot," je dodal.

Sorodna novica ZDA se umikajo iz Sirije: Trump razglasil zmago nad Islamsko državo

Sirski observatorij za človekove pravice, ki informacije o državljanski vojni v Siriji zbira s pomočjo obsežne mreže virov na terenu, je sporočil, da je koalicija začela zmanjševati navzočnost v letalskem oporišču Rmeilan v pokrajini Hasake na severovzhodu Sirije.

Kot je dejal direktor observatorija Rami Abdel Rahman, gre za prvi umik ameriških sil, odkar je predsednik ZDA Donald Trump prejšnji mesec napovedal popoln umik ameriških vojakov iz Sirije.

Presenetljiv umik

Trump je 19. decembra lani razglasil zmago na Islamsko državo v Siriji in presenetljivo napovedal umik vseh ameriških sil iz Sirije, kjer naj bi bilo okoli 2.000 ameriških vojakov.

Ta nepričakovana napoved, ki sta jo Turčija in Rusija pozdravili, razburila pa je zaveznice Washingtona, je vodila tudi k odstopu ameriškega obrambnega sekretarja Jamesa Mattisa. Sprožila pa je tudi pomisleke in opozorila, da bi se Islamska država lahko okrepila.