Sotočje svetih rek ‒ Ganes, Jamuna in Sarasvati ‒ je za hindujce še posebej sveto. Foto: Reuters
Sotočje svetih rek ‒ Ganes, Jamuna in Sarasvati ‒ je za hindujce še posebej sveto. Foto: Reuters

V vseh 49 dneh festivala se pričakuje okoli 120 milijonov ljudi, med njimi milijon tujcev.
Alahabad leži na bregovih treh svetih rek Ganes, Jamuna in Sarasvati. Prav njihovo sotočje je za hindujce še posebej sveto, saj so prepričani, da jim kopanje v njem v času festivala Kumbh Mela lahko pomaga, da se očistijo grehov in dočakajo odrešitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nabrežja rek so se že spremenila v hrupna in barvita zbirališča ljudi in tako bo ves čas festivala. Za vernike je rezervirano 45 kvadratnih kilometrov veliko območje.

Procesije v mestu so se začele s prihodom poduhovljenih mož, asketov. Ti so se okopali in se namazali s pepelom, nato pa ob prepevanju Har Har Gange oziroma Mati Ganges zaplesali in blagoslovili romarje.

Ob zadnjem festivalu leta 2013 so kopanje v sotočju rek, ki je znano kot Sangam, prvič dovolili tudi asketkam. Takrat se je sicer festivala udeležilo 120 milijonov vernikov, med katerimi se jih je v samo enem dnevu 30 milijonov potopilo v svete vode.

V mestu je razporejenih 30.000 policistov, njihova naloga pa je nadzirati množice in predvsem preprečiti stampede, ki so v preteklosti večkrat pokvarili praznovanje.

Asketi so se okopali in namazali s pepelom. Foto: Reuters
Asketi so se okopali in namazali s pepelom. Foto: Reuters

Festival pomemben tudi v kontekstu volitev

Vlada v Utar Pradešu, ki jo vodi goreči hindujski duhovnik, je še posebej zagnano oglaševala letošnji festival Kumbh Mela, tudi v kontekstu prihajajočih splošnih volitev, ki bodo v Indiji aprila in maja.

Tudi indijski premier Narendra Modi, katerega hindujska nacionalistična stranka BJP je na oblasti v Utar Pradešu, je decembra obiskal Alahabad in slovesno odprl visokotehnološko središče, iz katerega upravljajo festival Kumbh Mela.

Poleg tega so oktobra Alahabad celo preimenovali Prajagraj, a mesto še vedno v veliki meri ostaja znano po imenu, ki so mu ga pred stoletji dali nekdanji muslimanski vladarji.

Festival Kumbh Mela, ki bo tokrat trajal do 4. marca, je Unesco leta 2017 uvrstil na seznam nesnovne kulturne dediščine.