Med žrtvami je 16 Kenijcev, Britanec, Američan in trije ljudje afriškega rodu, ki jih še niso identificirali.

Kenijski policisti pred hišo enega od napadalcev v Kiambuju na severu države. Foto: Reuters
Kenijski policisti pred hišo enega od napadalcev v Kiambuju na severu države. Foto: Reuters

Al Šabab: To je maščevanje za Jeruzalem

Kenijske oblasti so pred tem sporočile, da so varnostne sile po skoraj 20-urni operaciji ubile vseh pet teroristov, ki so v torek napadli hotelski kompleks. Odgovornost za napad je prevzela somalijska teroristična skupina Al Šabab, ki je povezana z Al Kaido. V sporočilu je Al Šabab dejal, da je bil napad odgovor na potezo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da za glavno mesto Izraela prizna Jeruzalem.

Napadalci padli pod streli

Petzvezdični hotel DusitD2 v Nairobiju, v katerem se je zgodil napad. Foto: Reuters
Petzvezdični hotel DusitD2 v Nairobiju, v katerem se je zgodil napad. Foto: Reuters

V hotelski kompleks je vdrlo pet napadalcev, med katerimi je bil tudi samomorilski napadalec. Dva skrajneža so ubili v torek zvečer, zadnja dva pa sta umrla v sredo v obstreljevanju z varnostnimi silami. Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta je zatem razglasil, da je napad končan, napadalci pa odstranjeni.

Aretirali devet ljudi
Kenijske oblasti so v povezavi z napadom aretirale devet ljudi. Med njimi naj bi bila tudi žena enega od napadalcev.

Razkošni kompleks stoji nedaleč od nakupovalnega središča Westgate, v katerem je bilo v terorističnem napadu Al Šababa leta 2013 ubitih najmanj 67 ljudi.

V Keniji so napadi pogosti, predvsem odkar kenijske varnostne sile sosednji Somaliji pomagajo v boju proti Al Šababu. Od zadnjega večjega napada skrajnežev, v katerem so leta 2015 na univerzi v Garissi na vzhodu Kenije ubili 148 ljudi, džihadisti posamične napade izvajajo predvsem na odročnem severovzhodu države.