Napad so za končanega razglasili že v torek zvečer, a se je streljanje nadaljevalo do srede zjutraj. Foto: Reuters
Napad so za končanega razglasili že v torek zvečer, a se je streljanje nadaljevalo do srede zjutraj. Foto: Reuters

"Lahko potrdim, da je varnostna operacija v Dusitu končana in da so bili vsi teroristi eliminirani," je dejal Kenyatta. "Poiskali bomo vse vpletene," je dodal po poročanju BBC-ja.

Predsednik je še dejal, da je Kenija država z "vladavino prava, pravil in regulacij". Ob tem Kenija po njegovih besedah sprejema "mirno sobivanje". "Smo pa tudi država, ki nikoli ne pozabi tistih, ki so poškodovali naše otroke," je še dejal Kenyatta.

Oblasti so sicer napad prvič razglasili za končanega že nekaj ur po začetku v torek, a so se še zjutraj v sredo slišali streljanje in eksplozije.

Napad se je začel okoli 15. ure po krajevnem času, ko so štirje napadalci vrgli bombe na vozila na parkirišču pred hotelom, eden od njih pa se je razstrelil, je sporočila policija. Po nekaterih poročilih naj bi napadalci v preteklih dneh večkrat obiskali prizorišče.

Ob 23.00 je notranji minister Fred Matiang'i dejal, da so varnostne sile prevzele nadzor nad vsemi stavbami v kompleksu, le uro pozneje pa je bilo spet slišati streljanje in eksplozije. Dodatno streljanje je bilo slišati še ob sedmih zjutraj v sredo.

Odgovornost za napad je prevzela somalijska islamistična skupina Al Šabab. Kenijske oblasti so sporočile, da so ubili vseh pet napadalcev.

Kenyatta je še sporočil, da so skupno evakuirali 700 civilistov. V zgodnjih jutranjih urah v sredo je bilo rešenih več kot 100 ljudi. Po medijskih poročilih jih je okoli 30 v bolnišnični oskrbi.

Med mrtvimi je tudi ameriški državljan, je potrdilo ameriško zunanje ministrstvo, domnevno pa je umrl tudi britanski državljan.

Napad v Keniji le končan