Tudi nemška ministrica za prehrano in kmetijstvo Julia Kloeckner si privošči kak kozarec. Foto: EPA
Tudi nemška ministrica za prehrano in kmetijstvo Julia Kloeckner si privošči kak kozarec. Foto: EPA

Menijo namreč, da bi bili potrošniki veseli takšnih informacij na steklenicah in pločevinkah piva, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Združenje nemških pivovarjev in Zasebni pivovarji Nemčije sta sklenila, da bodo njuni člani še letos proizvode začeli opremljati s podatki o kalorični vrednosti. V raziskavi, ki so jo izvedli, je namreč 52 odstotkov sodelujočih dejalo, da bi jih takšne informacije zanimale.

Pivo redi manj, kot misli večina?

Vodja združenja Norbert Eichele je dejal, da pivovarji "nimajo ničesar skrivati". Objava informacij bo pravzaprav v njihovem interesu, saj večina potrošnikov preceni število kilokalorij, ki jih vsebuje pivo. Steklenica svetlega piva ima okrog 200 kilokalorij, medtem ko večina ljudi misli, da jih ima okrog 300, 400 ali celo 500. Pivovarji upajo, da bodo njihovemu zgledu sledili tudi vinarji in destilarne.

Za prostovoljno označevanje kalorične vrednosti se je sicer odločilo že več evropskih pivovarjev, združenje The Brewers of Europe pa se je k prostovoljnemu navajanju sestavin in informacij o hranilni vrednosti zavezalo leta 2015.