Zubčić je dejal, da je bil zaradi ovadbe v četrtek na policiji, policisti pa so bili
Zubčić je dejal, da je bil zaradi ovadbe v četrtek na policiji, policisti pa so bili "izjemno profesionalni in prijazni". Foto: EPA

Zubčić je decembra na Twitterju objavil, da je dopisal črki "lj" pred ksenofobnim grafitom "Ubi Srbina" (Ubij Srba) na pročelju zadrskega mestnega sveta. S tem je sovražni zapis spremenil v "Ljubi Srba".

"Ne prenašam sovražnega govora in sem zato popravil grafit. Ljudje bodo hodili mimo k maši ali na volitve. Bolj zdravo je gledati sporočila ljubezni kot sporočila sovraštva," je zapisal Zubčić ob fotografijah, na katerih je videti oba grafita - "Ubi Srbina" in "Ljubi Srbina".

O Zubčićevem grafitu so takrat poročali tudi hrvaški in srbski mediji.
Zubčić je zdaj sporočil, da je bila zaradi "popravljanja grafita" proti njemu vložena anonimna kazenska ovadba. Kot je dodal, je bil zaradi ovadbe v četrtek na policiji, policisti pa so bili "izjemno profesionalni in prijazni".

Poziv izvirnemu grafitarju

Priznal je, da je dodal črki "lj", a ne misli, da je s tem uničil tuje premoženje, temveč ravno nasprotno, da ga je popravil.

Obenem je pozval človeka, ki ga je anonimno prijavila, naj se oglasi s svojim imenom in priimkom, tako kot je on javno objavil, da je dopisal črki. Zanima ga tudi, ali je anonimnež kazensko ovadil tudi neznanega pisca grafita, ki poziva k nasilju in sovraštvu do Srbov.

Na Hrvaškem je pogosto videti različne nestrpne grafite do srbske manjšine, na katere so ta teden opozorili tudi poslanci srbske manjšine v hrvaškem parlamentu, potem ko je sin enega od njihovih kolegov iz vrst HDZ Srbom "voščil" pravoslavni božič z grozljivo fotografijo ustaša, ki drži v roki odrezano glavo četnika.