Meta Frangež je že vse življenje tesno povezana z vinogradniško tradicijo. Foto: Pomurski sejem/Jure Zauneker
Meta Frangež je že vse življenje tesno povezana z vinogradniško tradicijo. Foto: Pomurski sejem/Jure Zauneker

V Radencih so pod okriljem Pomurskega sejma okronali 23. vinsko kraljico Slovenije. To je postala Meta Frangež iz Gornje Radgone, ki sta jo na petkovi prireditvi okronala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, ki je bila tudi slavnostna govornica, in predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec.

Z nagovorom se je predtem od prestola poslovila 22. vinska kraljica Katarina Pungračič iz Zavrča v Halozah, ki je bila od januarja do decembra lani po navedbah organizatorjev izbora udeležena na več kot 100 dogodkih, posvečenih širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih vinarjev.

Videoprispevek o novi vinski kraljici.

Nova vinska kraljica je 22-letna študentka 3. letnika smeri vinogradništvo, vinarstvo in sadjarstvo na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru, prihaja pa iz družine, ki ima v lasti vinarstvo Hiša penin Frangež in jo odlikuje dolgoletna vinogradniška vinarska tradicija.

Znanja, pridobljena na fakulteti, je oplemenitila s tečajem za vinsko degustatorko in že večkrat sodelovala kot članica ocenjevalnih komisij na fakulteti in v krajevnih društvih. Dejavna pa je tudi pri predstavljanju vin v domačem vinarstvu, so še pojasnili v Pomurskem sejmu.

Nova vinska kraljica je po kronanju povedala, da je zelo vesela, da bo lahko promovirala slovensko vinarstvo in vinogradništvo. "Čeprav je kultura vina v Sloveniji že zelo visoka, si želim, da bi ta še naprej naraščala, tudi med mladimi," je povedala 22-letnica, ki bo krono nosila vse do konca letošnjega leta.

Več o vinski kraljici lahko izveste v priloženem videoprispevku RTV Slovenija, nekaj utrinkov s prireditve pa si lahko ogledate v fotogaleriji spodaj.