Novinarji znanstvenih oddaj na RTV Slovenija so spet združili moči. Foto: MMC RTV SLO
Novinarji znanstvenih oddaj na RTV Slovenija so spet združili moči. Foto: MMC RTV SLO

Novinarji so prvič skupaj stopili junija, ko so predstavili temo morja, tokrat njihovo rdečo nit predstavljajo prazniki.

Možgani na dlani so prvo praznično oddajo že objavili.

Možgani na dlani: božična glasba in cimet
Prvi so v akcijo stopili Možgani na dlani, ki so praznično obarvali kar dve oddaji. Ta četrtek so se s kognitivnim nevroznanstvenikom Brianom Rabinovitzem pogovarjali o tem, kaj se ob poslušanju božične glasbe dogaja z našimi omrežji, kakšno vlogo imata durovski in molovski način in ali se lahko z božično glasbo tudi "predoziramo". Naslednji četrtek pa bodo vse skupaj začinili še z odmerkom dišečega cimeta in s profesorico Mojco Kržan raziskali, kako ta začimba vpliva na naše možgane.

Ugriznimo znanost: prav posebna jelka
Ta četrtek je na sporedu zadnja letošnja oddaja Ugriznimo znanost. Jelka je najpopularnejše drevo pred novim letom. Predstavili vam bodo prav posebno Jelko, ki je rastla na Rakitni, to je leta 1967 prvi opisal raziskovalec Milan Brinar. Imela je lepo gosto srebrnkasto krošnjo, bila je zelo vitalna in je zelo hitro rastla. Znanstveniki mislijo, da je bila naravni mutant. Julija leta 2016 pa je nekdo to jelko požagal. Zaradi vseh njenih dobrih lastnosti so se znanstveniki trudili, da bi navkljub temu raziskali njeno posebnost. Kje je prišlo do mutacije? In kako bi lahko poznavanje te mutacije koristilo slovenskim gozdovom?

Sorodna novica Znanstvene oddaje v četrtek skupaj o morju

Frekvenca X: piškoti in zavijanje daril
Naslednji četrtek se lahko priklopite na Frekvenco X. Kolegi z Vala 202 se bodo poljudnoznanstveno zaprli v kuhinjo in dnevno sobo. Preverili bodo, kakšna kemija stoji za peko božičnih piškotov in raziskali, kakšna je povezava med psihologijo in zavijanjem prazničnih daril. Mimogrede bodo omenili genetiko novoletnih jelk in možnosti za njihovo kloniranje.

Številke: osamljenost
In naše Številke? Naša oddaja bo govorila o osamljenosti. Človek je družbeno bitje, za svoj obstoj potrebuje družbo. Vseeno je koristno, da je včasih sam, da lahko analizira svoje stanje in napolni svoje baterije. Naslednji četrtek bomo govorili o osamljenosti - gre za notranji občutek praznine in zapuščenosti. Osamljenemu človeku se zdi, da je izoliran od zunanjega sveta ali odrezan od ljudi, s katerimi bi želel imeti stike. O osamljenosti se bomo pogovarjali s psihologinjo Lidijo Kosaber.

Praznični pozdrav v imenu vseh novinarjev!

Praznični pozdrav vam pošiljamo ustvarjalci štirih oddaj!