Najboljši trije na Rogli (od leve proti desni): Daniele Bagozza, Edwin Coratti in Rok Marguč. Foto: BoBo
Najboljši trije na Rogli (od leve proti desni): Daniele Bagozza, Edwin Coratti in Rok Marguč. Foto: BoBo

Marguč je v izločilnih bojih nastopil odlično. Najprej je v osmini finala premagal Italijana Aarona Marcha, nato je v četrtfinalu ugnal še Rusa Dimitrija Loginova, potem ko je 18-letnik sredi proge odstopil.

Rok Marguč je prav na domačem prizorišču dosegel največji uspeh v letošnji sezoni. Foto: BoBo
Rok Marguč je prav na domačem prizorišču dosegel največji uspeh v letošnji sezoni. Foto: BoBo

Bagozza v polfinalu ustavil Marguča
Polfinalni nastop je Marguč proti Italijanu Danieleju Bagozzi na rdeči progi začel solidno, pri prvem merjenju vmesnega časa je zaostajal za pet stotink sekunde. V srednjem delu je nato deskal odlično in si priigral 25 stotink prednosti, ki pa je nato v spodnjem delu skopnela, ciljno črto je prečkal 12 stotink za Italijanom.

Tim Mastnak, zmagovalec tekme v Carezzi, je obstal v kvalifikacijah. Foto: BoBo
Tim Mastnak, zmagovalec tekme v Carezzi, je obstal v kvalifikacijah. Foto: BoBo

Marguč premagal Galmarinija
Sledil je mali finale, v katerem je Marguč tako rekoč od začetka do konca vodil proti Švicarju Nevinu Galmariniju, ki ga je v cilju premagal za 22 stotink sekunde. 32-letni Celjan se je tako veselil desetih stopničk v svetovnem pokalu. V finalu je Coratti za 27 stotink prehitel Bagozzo.

Uspeh za recept: Brez prevelikih pričakovanj
"V bistvu sem se letošnje tekme lotil, kot sem se je, in to je bil gotovo recept. Nisem imel nekih velikih pričakovanj, rekel sem si, da tukaj še nikoli nisem nič naredil, stal na stopničkah, očitno je bil to recept, da pridem na oder za zmagovalce. Zelo sem vesel, zelo dobro sem vozil, vršil pritisk na tekmovalce že na začetku, da so delali napake. Tudi proti Bagozzi sem dobro peljal, a je bila žal modra proga vseeno pol sekunde hitrejša. Presrečen sem, da sem na tej moji Rogli končno enkrat nekaj naredil,
" je bil prešerno razpoložen 32-letni Marguč, ki se je razgovoril tudi o poeziji, ki je po njegovem mnenju bistveni del tega športa.

"Poezija je to, da skupaj prihajamo v cilj, da so to dvoboji, v katerih lahko zmagaš tako na boljši kot slabši progi, da nujno ne zmaga tisti, ki izbira progo, da so to dvoboji do konca, do cilja, da je napetost do konca. To je lepota tega športa, ne pa to, da nekdo pade in da drugi ne pride do cilja," je dejal Celjan, ki pravi, da bo nadaljevanje sezone zdaj lažje. Pohvalil je tudi organizatorje, da jim je uspelo pripraviti prizorišče, na katerem se je dalo na obeh progah doseči dober rezultat.

Boj Marguča in Galmarinija za tretje mesto

Preostali Slovenci se niso uvrstili v izločilne boje. Tim Mastnak je bil v kvalifikacijah 29., Žan Košir pa 32. V moških kvalifikacijah sta nastopila še 43. Črt Ikovic in 56. Jernej Glavan.

Košir: Nisem tako samozavesten, kot sem bil v najboljših letih
Koširju, ki se je na Rogli edini izmed Slovencev v preteklosti že uvrstil na stopničke, se ni uspelo prilagoditi razmeram na progi, kot pravi, očitno ni tako dobro pripravljen. Izpostavil je razmere, ki so vladale na progi zaradi novozapadlega snega. "Danes je bilo najtežje ugotoviti, ali te bo na količku čakal mehek sneg, ali bo ledeno, ker je bila vidljivost slaba. En meter okoli količkov je bil mehek sneg, okrog količkov pa leden, to se je ves čas menjalo. V tem obdobju moje vožnje niso tako zanesljive, nisem tako samozavesten, kot sem bil v najboljših letih, ampak prav danes sem si želel odskočiti ven iz teh težav," je dejal Košir.

Zmaga za Nemko Selino Jörg
V ženski konkurenci je zmagala Nemka Selina Jörg pred Rusinjo Natalio Sobolevo in še eno Nemko Cheyenne Loch. Jörgova se je veselila tretje zmage v karieri. Sara Goltes je bila 26., medtem ko je bila Gloria Kotnik diskvalificirana.

"Imela sem zelo visoka pričakovanja, a žal mi ni uspelo izpolniti cilja, ki sem si ga zadala. Ta je bil, da odpeljem od starta do cilja, kot sem si zadala. Ni mi šlo po načrtih, potem sem spremenila linijo in začela voziti bolj naravnost, kar se je stopnjevalo čez vso progo, in na koncu žal nisem več ujela vrat," je misli strnila Kotnikova.

Pred svetovnim prvenstvom v Park Cityju se bodo tekmovalci podali še v Moskvo, kjer bo 26. januarja paralelni slalom.

Podelitev medalj najboljšim deskarjem na Rogli
Polfinalni nastop Roka Marguča v polfinalu na Rogli
Četrtfinalni nastop Roka Marguča na Rogli
Marguč tretji na Rogli: To je kot medalja na SP-ju