Johannes Thingnes Boe nadaljuje fantastične nastope v letošnji zimi. Foto: EPA
Johannes Thingnes Boe nadaljuje fantastične nastope v letošnji zimi. Foto: EPA

Po Pokljuki in Hochfilznu je 25-letni biatlonec dobil tudi šprint na Češkem. Zanesljiv je bil na strelišču, saj je zadel vseh deset strelov, znova pa je bil odličen v smučini in 26. v karieri je bil premočan za konkurenco. Ko je prišel v cilj s številko 23, je tedaj vodstvo pred na koncu četrtim Švicarjem Benjaminom Wegerjem prevzel za debelo minuto. "To je bila najboljša tekma v mojem življenju," je bil evforičen Boe.

Najbolj se je izvrstnemu Norvežanu približal Rus Aleksandr Loginov, ki je zaostal 21 sekund, tretje mesto pa je zasedel Šved Martin Ponsiluoma. Mlajši izmed bratov Boe – Tarjei je bil tokrat osmi – je s tem še povečal naskok v skupnem seštevku. Njegov glavni konkurent, ki tudi brani skupno zmago, Francoz Martin Fourcade, je razočaran končal na 43. mestu, potem ko je zgrešil enkrat v leže, v stoječem položaju pa je bil nenatančen kar trikrat. Fourcade je s tem v skupni razvrstitvi padel na peto mesto. Zdaj je prvi zasledovalec Boeja Loginov, ki zaostaja 76 točk.

Jakovu Faku se nastop v Novem Mestu ni posrečil
Zgrešen strel si je danes lahko privoščil le Boe. Tudi z nastopom Jakova smo lahko zelo zadovoljni. Žal je bil pri streljanju leže malo nestrpen in si privoščil napako, pozneje pa je to popravil. Brez tega bi bil blizu stopničkam. A dokazuje, da je ves čas zraven, forma sicer še ni 100-odstotna in zdaj mora le počakati pravi dan. Zelo zanimivo bo že v soboto, saj ga od stopničk loči le 30 sekund.
Uroš Velepec

Fak z enim zgrešenim strelom 16.
Jakov Fak
je na Moravskem začel s 16. mestom. Najboljši slovenski biatlonec je leže zgrešil zadnji strel in za zmagovalcem zaostal minuto in 23 sekund. V zadnjem krogu je odlično tekel in je pridobil dve mesti. V skupnem seštevku je pridobil eno mesto in je zdaj 11.

"Svoj nastop bi ocenil kot zelo povprečen ne glede na to, da sem bil uvrščen v prvo dvajseterico. Želje so vseeno precej višje. Trenutno preprosto ne morem sestaviti enega nastopa, ki bi zagotovil boljšo uvrstitev in da bi potem samozavesten šel naprej. Vedno se mi pojavljajo težave v leže, kjer vsaj en strel zgrešim. To je zdaj žal realnost in čim prej se bo iz tega treba izvleči ter narediti nekaj dobrih nastopov, da bom potem lažje šel v drugi del sezone po novem letu," je povedal Fak.

Preostala dva Slovenca sta precej zaostala. Miha Dovžan je pustil nepokrito eno tarčo in je bil 50., Klemen Bauer pa je zgrešil štirikrat, po dvakrat na obeh strelskih nastopih, in bil šele 74. Tako je že sklenil nastope na Češkem.

Boe pokoril tekmece v Novem Mestu

V petek se bodo v Novem Mestu v šprintu pomerila dekleta, prvič v sezoni pa se bo predstavila tudi dvakratna nemška olimpijska prvakinja Laura Dahlmeier. V soboto bosta tekmi v zasledovanju, v nedeljo pa preizkušnji s skupinskim štartom.

10 km (M), šprint:                   * 
  1. J. T. BOE          NOR 23:09,9 (0)
  2. A. LOGINOV         RUS   +21,0 (0)
  3. M. PONSILUOMA      ŠVE    54,2 (0)
  4. B. WEGER           ŠVI  1:03,5 (0)
  5. S. DESTHIEUX       FRA  1:03,7 (1)
  6. J. EBERHARD        AVT  1:04,6 (1)
  7. A. GUIGONNAT       FRA  1:07,3 (1)
  8. T. BOE             NOR  1:08,8 (1)
  9. H. L'ABEE-LUND     NOR  1:10,3 (0)
 10. E. BJOENTEGAARD    NOR  1:12,4 (1)
 ...                                   
 16. J. FAK             SLO  1:23,5 (1)
 50. M. DOVŽAN          SLO  2:22,4 (1)
 74. K. BAUER           SLO  3:04,9 (4)
                                       
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi   

Skupni vrstni red (6/26):             
  1. J.-T. BOE         NOR    308 točk
  2. A. LOGINOV        RUS    232     
  3. A. GUIGONNAT      FRA    223     
  4. S. EDER           AVT    205     
  5. M. FOURCADE       FRA    191     
  6. J. EBERHARD       AVT    189     
  7. S. DESTHIEUX      FRA    187     
  8. B. WEGER          ŠVI    172     
  9. B. DOLL           NEM    165     
 10. T. BOE            NOR    163     
 11. J. FAK            SLO    149     
 ...                                  
 41. K. BAUER          SLO     40