Rusinje so dobile štafetno preizkušnjo v Oberhofu. Foto: EPA
Rusinje so dobile štafetno preizkušnjo v Oberhofu. Foto: EPA

Na zadnje streljanje stoje je Nemka Denise Herrmann prišla z rahlo prednostjo pred Rusinjo Jekaterino Jurlovo-Percht, a je po slabem streljanju morala v dva kazenska kroga, Rusinja pa je strelišče zapustila z vsemi pokritimi tarčami in imela dovolj veliko prednost, da je mirno pritekla do zmage, ki se je je razveselila skupaj z Jevgenijo Pavlovo, Margarito Vasilevo in Lariso Kuklino. Rusinje so danes streljale najbolje od vseh, skupno so imele osem poprav.

Nemke v postavi Karolin Horchler, Franziska Hildebrand, Franziska Preuss in Herrmannova so se morale zadovoljiti z drugim mestom, tretje so bile Čehinje v postavi Lucie Charvatova, Veronika Vitkova, Marketa Davidova in Eva Puškarcikova, ki so bile na koncu tekme tri sekunde počasnejše od gostiteljic.

Slovenski biatlonci s Fakom deveti na štafeti v Oberhofu

Slovenke najboljše prehitele za krog
Za Slovenijo je začela Urška Poje, ki je po streljanju v stoje odtekla en kazenski krog in predala kot 17. Vodila je zmagovalka prve štafetne preizkušnje v letošnji sezoni Italija, ki je vse upe za ponovitev uspeha zapravila na drugem strelskem postanku, ko je Nicole Gontier v streljanju stoje zgrešila prav vse tarče in morala kar petkrat v kazenski krog. Polona Klemenčič je v drugi predaji za Slovenijo odtekla kazenski krog po streljanju leže in tudi po streljanju stoje ter predala kot 19. Na navdušenje domačih navijačev so vodile Nemke.

V tretji predaji je za Slovenijo tekla in streljala Nina Zadravec, ki je bila prisiljena nastop končati po drugem streljanju, ko je šla v kazenska kroga, saj sta jo vodilni tekačici Nemčije in Rusije ujeli za krog. Lea Einfalt ni dobila priložnosti.

Ruska zmaga tudi v moški konkurenci
V moški konkurenci so zmagali Rusi. V postavi Maksim Cvetkov, Jevgenij Garaničev, Dmitrij Mališko in Aleksander Loginov so imeli skupno le šest poprav, v cilju pa 41,7 sekunde prednosti pred drugimi Francozi, ki so imeli osem poprav in en kazenski krog. Za Francoze so nastopali Antonin Guigonnat, Simon Desthieux, Quentin Fillon Maillet in Martin Fourcade. Slovenci so osvojili 9. mesto. Prvi slovenski biatlonec je bil Miha Dovžan, ki je imel tri poprave in je predal kot 14. s slabo minuto in pol zaostanka za vodilnimi. Potem pa se v drugi predaji strelski nastop v stoje ni posrečil Jakovu Faku, ki je moral dvakrat v kazenski krog, kar sta bila edina kazenska kroga slovenske reprezentance. Klemen Bauer in Mitja Drinovec pa sta se na strelišču izkazala, prvi je imel eno popravo, drugi pa dve.

Bauer je predal kot osmi, na koncu pa je Slovenija z dvema kazenskima krogoma in devetimi popravami končala na devetem mestu med 27 reprezentancami. Na prvi letošnji štafetni preizkušnji je bila 11.

Svetovni pokal v biatlonu, Oberhof

Štafeta (Ž), 4 x 6 km:              *  
  1. RUSIJA            1:18:46,3 (0+8) 
     Pavlova/Vasileva/Kuklina/Jurlova  
  2. NEMČIJA               +33,5 (2+10)
     Horchler/Hildebr./Preuss/Herrmann 
  3. ČEŠKA                  36,7 (1+6) 
     Čarvatova/Vitkova/Davidova/Puskar.
 ...                                   
 19. SLOVENIJA            1 krog (5+14)
     Poje/Klemenčič/Zadravec/Einfalt   
                                       
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi   
Štafeta (M), 7 km:                 *   
  1. RUSIJA            1:20:54,3 (0+6) 
     Cvetkov/Garaničev/Mališko/Loginov 
  2. FRANCIJA            +1:01,1 (1+8) 
     Guigon./Desthieux/F.Maillet/Fourc.
  3. AVSTRIJA             2:18,6 (1+7) 
      T. Eberhard/Eder/Lander./J.Eberh.
 ...                                   
  9. SLOVENIJA            4:00,9 (2+9) 
     Dovžan/Fak/Bauer/Drinovec         
                                       
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi