Peter Prevc se vrača med najboljše skakalce na svetu. Foto: MMC RTV SLO
Peter Prevc se vrača med najboljše skakalce na svetu. Foto: MMC RTV SLO

Podkast SOS-odmev je tako osrednjo temo zadnje epizode v letu 2018 namenil prav smučarskim skokom. Voditelj Slavko Jerič je gostil novinarska kolega Tilna Jamnika (MMC) in Boštjana Reberšaka (Val 202).

Sorodna novica Začetek slovenskih skakalcev podoben lanskemu, Avstrijci začeli slabo

Bertoncelj bolj strokovno naravnan
Slovenska skakalna reprezentanca je veliko menjavo naredila po koncu lanske sezone, ko se je po dolgem delovanju poslovil glavni trener Goran Janus. Reberšak je ocenil prvo obdobje njegovega naslednika Gorazda Bertonclja, ki da je: "Trener z malo drugačno filozofijo. Morda je malce bolj analitičen in za odtenek bolj strokovno naravnan, hkrati pa je drugače pristopil pri gradnji reprezentance. Janus je imel postavljena merila, ustvaril si je ekipo, ni dopuščal odmikov. Največja razlika je, da Bertoncelj nima več svojega kondicijskega trenerja. Potrebuje čas in nekaj dobrih rezultatov, da bi fantje lahko zadihali s polnimi pljuči."

Kar nekaj pozitivnih stvari
Jamnik je ob tem pristavil, da je po prvih tekmah težko delati resne analize, izpostavil pa je: "Uvodne tekme so imele kar nekaj pozitivnih stvari. Pri novem trenerju mi je všeč, da je postavil konkretne in korektne cilje. Ti so visoki in jih je definiral, kaj si želi. Kaže, da so dosegljivi."

Timi Zajc v svetovnem pokalu še nikoli ni nastopal tako dobro. Foto: www.alesfevzer.com
Timi Zajc v svetovnem pokalu še nikoli ni nastopal tako dobro. Foto: www.alesfevzer.com

Trojica se lahko uvršča v sam vrh
Reberšak je v jedro nove reprezentance postavil tri imena: "V Engelbergu se je vrnil Peter Prevc in takoj dokazal, da sodi ob bok Domnu Prevcu in Timiju Zajcu. Imamo tri skakalce, ki se lahko uvrščajo do 10. mesta. Kdaj bo kdo eksplodiral, bomo videli. V vsakem primeru je jedro bolj čvrsto in zdravo, kot je bilo lani, ko se je veliko iskalo, a se ni našlo." Jamnik pa je pri tem poudaril, da sta Domen Prevc in Zajc "z naskokom najmlajša skakalca med tistimi, ki danes krojijo svetovni vrh".

Vzdušje v reprezentanci precej boljše kot lani
Urednik športnega uredništva na Valu 202 je naredil še eno primerjavo: "Pod Janusom je bilo jedro od začetka zelo jasno, Robi Kranjec, Jurij Tepeš, Peter Prevc in občasno Jernej Damjan, potem pa so sledili 'padalci', ki so sooblikovali ekipo. Lani, ko sta zmagala Damjan in Anže Semenič, sta slavila skakalca zunaj tega jedra, kar je pomenilo, da je bilo obilo nezadovoljstva, Peter s svojo formo, Kranjec in Tepeš sta dobila samo peščico priložnosti, takrat se je začelo krhati razpoloženje. Letos je drugače."

Konstantnejša forma kot pred dvema letoma
Med govorci je bilo precej optimizma predvsem o Domnu Prevcu. Reberšak verjame, da letos ne bo tako nihal, kot je pred dvema letoma, optimizem črpa iz velike količine dobrih skokov, ki jih je prikazal: "Ko je pred dvema letoma zmagal v Engelbergu, smo od trenerjev slišali, kako je to neverjetno. Na treningih je zaostajal po nekaj metrov, na tekmah je bilo drugače. Zdaj ni tako, zdaj je že na treningih med najboljšimi. Opaziti je konstantnost in športno dozorevanje. Ugotovil je, da rešitev na silo ni vedno najboljša. Bil je dober z agresivnim položajem v letu. Zdaj se zaveda, da na silo ne gre, da je treba postati potrpežljiv."

Peter Prevc je prvi človek, ki je poletel 250 m.

Ko bo zaupal gležnju ...
V Švici se je vrnil njegov starejši brat Peter Prevc, Jamnik je njegova nastopa ocenil kot uspešna: "Če odštejemo skok na prvi tekmi, ki niti ni bil tako zelo slab, so bili vsi ostali suvereni in konstantni. Peter gre lahko samo navzgor, gibljivost gležnja še ni tako dobra, ko bo gležnju še bolj zaupal, bo še boljši. Prvič v karieri se je znašel v padcu krivulje." Reberšak pa je pri tem dodal še Petrovo preudarnost: "Lahko izkoristi maksimum v danem trenutku, nikoli ne bo tvegal in poskušal preveč."

Ni skakalca, ki bi bil ves čas na vrhu
Jerič se je obrnil na statistiko, ki jasno priča, da ni skakalca, ki bi celotno kariero vztrajal pri samem vrhu. "To je šport občutkov, ti so pomembni v različnih fazah. Tu ni Marcela Hirscherja, ki je v vsakem zavoju suveren in je najboljši. To je tako kompleksen šport z različnimi fazami. Če nekaj ne funkcionira, ne moreš biti najboljši. Peter ni imel občutkov z gležnjem, s preudarnostjo, ki je morda na dolgi rok zagotovilo uspeha, se lahko vrne. Zato so skoki tako zanimivi in imajo poseben čar."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem je trojica novinarjev pogledala tudi v novoletno turnejo, drugi del pogovora pa so namenili Luki Dončiću in njegovim igram v Ligi NBA. Med drugim so vsi izpostavili element, pri katerem jih je slovenski najstnik najbolj navdušil.

SOS-odmev: od skokov do Luke Dončića.