Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na portalu Športni SOS se tokrat ukvarjamo z vrnitvami vrhunskih skakalcev v sam vrh. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj.

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdio obliki - Naročite se na podkast SOS-odmev!

1.286. V luči vseh težav s Petrom Prevcem me zanima, kako pogosto imajo šampioni težave z vračanjem?
G. S.

Peter Prevc se začasno umika s svetovnega pokala. Foto: www.alesfevzer.com
Peter Prevc se začasno umika s svetovnega pokala. Foto: www.alesfevzer.com

Edina stalnica smučarskih skokov so neprestane spremembe. V tem športu nikoli ni bilo tako dolgo prevladujočih šampionov, kot jih danes, denimo, opazujemo v alpskem smučanju ali biatlonu. To spoznanje velja predvsem za aktualno obdobje. V prvih 25 sezonah svetovnega pokala so smučarski skakalci osemkrat ubranili veliki kristalni globus (32 odstotkov primerov), v zadnjih 13 sezonah pa to ni uspelo niti enemu skakalcu, med katerimi je seveda tudi Peter Prevc.

Analiza preteklih sezon kaže, da se je res težko vrniti na sam vrh. Med dobitniki velikega kristalnega globusa je 24 skakalcev, vsi so slej ali prej padli po lestvicah in izgubili primat, le šesterici pa se je uspelo dvigniti in nato pozneje spet poseči po sloviti krogli (kar znaša 25 odstotkov).

Opomba: Tabela prikazuje šest omenjenih skakalcev. Številke na X-osi pomenijo sezone po osvojitvi prvega velikega kristalnega globusa, v Y-osi pa končna uvrstitev v tisti sezoni.

Primož Peterka je osvojil dva velika kristalna globusa. Foto: www.alesfevzer.com
Primož Peterka je osvojil dva velika kristalna globusa. Foto: www.alesfevzer.com

Iz grafa je jasno, da je Adam Malysz tisti skakalec, ki ima najdaljši razpon med prvim in zadnjim naslovom, saj je zadnjega osvojil 6 let po prvem (izrazito kratek razpon za rekorderja!). Poljak je bil pravi maratonec, saj je še deset let po prvem naslovu končal na odličnem tretjem mestu.

Le četrtini torej spet uspe poseči po vrhu. Precej pogostejši so primeri, ko skakalci po globusu še dolgo vztrajajo, a jim nikakor ne uspe. V naslednjem grafu so le štirje najbolj izraziti primeri, med katere sodi tudi Primož Peterka.

Opomba: Na X-osi so spet sezone po prvi skupni zmagi v svetovnem pokalu, v Y-osi pa končna uvrstitev v tej sezoni.

Odgovor na zastavljeno vprašanje je na kratko: velike težave, saj le peščici uspe priti na stara pota. Več časa mine od krize, težje se vrnejo na sam vrh.

1.287. Kdo je dominantnejši: Peter Prevc iz sezone 2015/2016 ali Rjoju Kobajaši is sezone 2018/2019?
Janez

Smučarja skakalca Peter Prevc in Rjoju Kobajaši imata skoraj enako dominantno sezono, po 13 posamičnih tekmah je namreč Japonec zbral 1.092 točk, Peter Prevc je v istem obdobju zbral le osem točk manj.

StatistikaPeter PrevcRjoju Kobajaši
Zmage79
Stopničke1211
Top 51211
Top 101213
Točke1.0841.092

Opomba: Letos je načrtovanih 28 posamičnih tekem, v Prevčevi sezoni jih je bilo 29.

Za konec si poglejmo še podrobno zbiranje točk.