Kamniške odbojkarice so v ključnih trenutkih finala proti Mariborčankam prikazale najboljšo igro. Foto: BoBo
Kamniške odbojkarice so v ključnih trenutkih finala proti Mariborčankam prikazale najboljšo igro. Foto: BoBo

Konec koledarskega leta športne zveze zaznamujejo različno. Nogometna pripravi gala prireditev, košarkarska je v preteklosti v tem prazničnem času ponujala tekmo zvezd, ki jo pogrešamo v zadnjih letih, kljub temu da je precej osiromašena domača klubska ponudba. Odbojkarji pa so v zadnjih letih za slovo od koledarskega leta združili finalni pokalni turnir v ženski in moški konkurenci. Ker so zaključki v manjših slovenskih krajih, so dvorane polne, vzdušje pa ravno pravšnje, tako zaradi prazničnega časa kot tudi veselja, ki ga igralci delijo po zmagah in osvojenih lovorikah.

Veliko veselje odbojkaric Calcita v Kanalu

Ker ima pokal pomembno tekmovalno noto, je vpetih veliko čustev, na tribunah v kanalu pa se tokrat zbere večina odbojkarskih pomembnežev, trenerjev in ljubiteljev tega športa. Zmagovalci si za nameček priborijo še zelo lepo darilo, ne samo za pod jelko, ampak tudi za v klubske vitrine. V tem pogledu so velike zmagovalke letošnjega zaključka odbojkarice Calcita iz Kamnika. Pred letošnjo sezono so v Kamniku izgubili cel kup pomembnih igralk. Odlični ekipi so sestavili v Hočah in Novi Gorici in marsikdo je pomislil, da je konec rivalstva med Kamnikom in Mariborom, a so Kamničanke na poti do tretjega pokalnega naslova v klubski zgodovini premagale prav vse omenjene tekmice. Najprej Formis, na poti na zaključni turnir, nato v petih nizih soorganizatorice turnirja Goričanke in za piko na i še Mariborčanke. Za nameček v ekipi ni niti ene slovenske reprezentantke, je pa pomočnik slovenskega selektorja Alessandra Chiappinija Gregor Rozman, ki je zgradil homogeno ekipo brez zvezdnic in jih popeljal do prve lovorike v sezoni.

Zmaga ACH Volleyja ni presenečenje, je pa potrditev kakovosti moštva, ki ima edino v Sloveniji višje evropske cilje. S temi se bo že čez dva tedna spopadla tudi slovenska ženska reprezentanca, ki jo čakata še zadnji dve kvalifikacijski tekmi za drugo zaporedno uvrstitev na evropsko prvenstvo. In če v moški konkurenci v dresu slovenskih klubov vidimo le redke reprezentante, smo minuli konec tedna lahko gledali večji del slovenske ženske reprezentance, ki bi lahko ljubitelje odbojke razveselila na začetku koledarskega leta. Ob zaključku letošnjega si lahko zgolj želimo, da slovenska odbojka še naprej raste v slogu zadnjih let in da enega od svojih vrhuncev dočaka tudi na največjem tekmovanju na slovenskih tleh v letu 2019 evropskem prvenstvu za moške, ki bo septembra v Stožicah.