Srečko Katanec je s svojimi varovanci na treh tekmah skupinskega dela osvojil sedem točk. Foto: EPA
Srečko Katanec je s svojimi varovanci na treh tekmah skupinskega dela osvojil sedem točk. Foto: EPA
Katanec z Irakom do točke proti Iranu

To pomeni, da so zasedli drugo mesto v skupini D in jih v osmini finala v torek čaka dvoboj proti zmagovalcu skupine E - Savdski Arabiji ali Katarju. Omenjeni reprezentanci imata po dveh tekmah po dve zmagi in se bosta za prvo mesto pomerili v četrtek v Abu Dabiju.

Iran bo naslednje srečanje odigral v nedeljo, za preboj v četrtfinale bo njegov tekmec ena izmed tretjeuvrščenih ekip iz skupin B (Palestina), E (Libanon/Severna Koreja) ali F (Oman/Turkmenistan).

Irak najbližje zadetku v 77. minuti
Favorizirani Iranci so imeli v prvem polčasu več od igre, a niso izkoristili redkih priložnosti. Tudi v drugem delu je obramba Iračanov zdržala. Najlepšo priložnost si je Irak pripravil v 77. minuti, ko je iranski vratar Alireza Beiranvand po strelu rezervista Alaa Abbasa z glavo žogo z lepo obrambo izbil prek vrat.

Na tribunah se je zbralo 15.038 gledalcev. Foto: Reuters
Na tribunah se je zbralo 15.038 gledalcev. Foto: Reuters

Irak je v 1. krogu premagal Vietnam s 3:2, v 2. krogu pa je bil boljši od Jemna z 2:0. Na zadnji tekmi predtekmovanja bi moral ugnati Iran, če bi želel končati na prvem mestu v skupini. Tretje mesto je po zmagi z 2:0 nad Jemnom zasedel Vietnam.

Iran, ki je nastopil tudi na lanskem svetovnem prvenstvu v Rusiji, je sicer na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) najvišje uvrščena azijska reprezentanca, trenutno je na 29. mestu. Irak zaseda 88. mesto.