Matjaž Kek je pokomentiral seznam igralcev za januarsko reprezentančno akcijo, ki ga je objavil v petek. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Matjaž Kek je pokomentiral seznam igralcev za januarsko reprezentančno akcijo, ki ga je objavil v petek. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Kek je na trenerski zbornici poudaril pomembnost optimizma, pozitivnega delovnega vzdušja in komunikacije vseh deležnikov slovenskega nogometa.

Eksperimentiraš lahko, če ne veš, kje si. Jaz vem, kje sem, kaj bi rad od te tekme. Eksperimentirati nimam kaj, saj nimam niti časa. Marca bo v ponedeljek zbor, v četrtek že tekma v Hajfi. Ali veš od začetka, za kaj gre, ali ne.

o tekmi proti Kitajski (U-25) v Marbelli

"Pri tem mislim tudi na komunikacijo prek vas medijev s tistimi, ki jim je nogomet pri srcu in ki živijo za nogomet. Mislim, da vsako zapiranje ni dobro. Govorim tudi iz lastnih izkušenj, tudi jaz sem bil včasih veliko bolj zaprt. Tako da upam, da bo ta komunikacija v zadovoljstvo vseh, ki bodo pač komunicirali med seboj," je dejal Mariborčan.

Prvi korak te odprtosti je bil skoraj dveurni sestanek s prvoligaškimi trenerji, saj bodo na tekmi proti selekciji Kitajske do 25 let čez dva tedna v Španiji igralci iz kar sedmih prvoligaških klubov.

Sorodna novica Prvi Kekov seznam - proti Kitajski z reprezentanco Prve lige
Trenerji slovenskih prvoligašev zadovoljni po posvetu s selektorjem Kekom

"Počaščen sem, da klubom reprezentanca nekaj pomeni"
"Šele ko sem dobil to zagotovilo, smo konkretno krenili v pripravo te akcije. Mi je pa jasno, da v tem zelo tankem času, ki je ostal, to za trenerje ni najbolj ugodno. Ampak vesel sem, da je prevladala želja v dobro vseh. Res hvala klubom, ki so omogočili igralcem, da pridejo na ta zbor. Gotovo vpoklic močno vpliva na potek priprav, predvsem pri tistih klubih, ki imajo reprezentantov več. Jasno mi je, da predvsem trenerja Maribora in Domžal, ki bosta ostala brez šestih nogometašev, nista najbolj srečna in vesela, a hkrati se zavedam in sem pravzaprav počaščen, da je vseeno reprezentanca tista, ki jim nekaj pomeni in da bodo to na neki način v svojem delu že poskušali prebroditi. Seveda pa morata nogometna zveza in selektor zagotoviti optimalne oziroma maksimalne razmere. Hočem, da je tudi logistika maksimalna. Da je v okviru zmožnosti nogometne zveze vse na najvišji mogoči ravni. Kar se tiče dela do zdaj, sem izredno zadovoljen. Mislim, da je bila tu Slovenija vedno na pravi ravni,"
je povedal Kek.

Vedno vam vseeno ne bom mogel ustreči, to je normalno, nekaj bo ostalo v slačilnici. Hočem delovati tako, da nekatere stvari ostanejo v slačilnici, ki je tempelj oziroma nekaj, v kar nerad spuščam kogar koli. Vem pa, da so vedno kanali in se na koncu vse izve. Toda neko spoštovanje mora biti tudi do tega.

o "svetosti" slačilnice na novoletnem sprejemu NZS-ja 20. decembra

Iz Olimpije so vpoklicani trije igralci. "Kakšno ime manjka tudi zaradi tega, ker nekateri igralci še urejajo svoj klubski status," je omenil Kek in s tem med drugim najbrž mislil na Roka Kronavetra, ki bo verjetno zapustil Ljubljano.

"Izhajam iz tega, da je na tekmah slovenske lige viden potencial. Mislim, da je tudi prav, da se v takem trenutku da priložnost tem igralcem. Upam, da bom iz te akcije dobil kakšno novo ime, da se bo seznam tistih kandidatov, ki bi lahko prišli v poštev za prvi dve uradni tekmi, s tem razširil. Mislim, da je v tej skupini igralcev dovolj kakovosti, da se dokažejo."

Kek v Portorožu o slovenski reprezentanci

Kampl in Birsa? "Govoril bom, ko se bo kaj konkretnega zgodilo."
Marca, ko Slovenijo čakata prvi kvalifikacijski tekmi proti Izraelu in Makedoniji, bo število igralcev iz slovenske lige manjše. Ali bosta med izbranci takrat morda tudi Kevin Kampl in Valter Birsa, selektor tudi tokrat ni razkril: "Govoril bom, ko se bo kaj konkretnega zgodilo. V primeru Oblaka ste dobili pravočasno in čisto konkretno informacijo. Ko se bo kaj takega zgodilo, boste spet dobili informacije, da jih posredujete ljudem in navijačem."

En človek ne more narediti nič. Skozi dva treninga tudi v igri ne moreš narediti čudeža. Naj mi nekdo pokaže tega genija, ki je tega sposoben, in mu bom čestital! Vse skupaj je proces. Nobena generacija ni nastala čez noč.

o pomembnosti strokovnega štaba in dolgoročnosti dela

Prejšnji mesec je na novoletnem sprejemu NZS-ja Kek o primeru Kampl izjavil naslednje: "Mislim, da so to stvari, ki so se že dogajale v evropskem in svetovnem nogometu, to ni nobena slovenska noviteta. Seveda je v nekem trenutku nekdo razočaran ali se odzove na določen način. A nogomet so zmage in so porazi, treba pa je začeti in končati s pozitivno, odprto in čisto komunikacijo. Dokler se ne pogovorim z vsakim odkrito, nisem tisti, ki bi prekrižal kogar koli."

Med božično-novoletnimi prazniki, ko se je kar nekaj nogometašev iz tujine vrnilo v domovino, je Kek to poskušal izkoristiti in se z njimi pogovoril. Vsaj tako je napovedal: "Najpomembneje je, da jim predstavim svoje gledanje na vse skupaj, načrte in način dela, ki ga bom preferiral."

Sorodna novica Kek: Oblak se bo z veseljem odzval vabilu

"Slovenija se ne sme nikogar bati"
Selektor je v Portorožu dobil tudi vprašanje, ali bo spet uporabljal sistem 4-4-2, s katerim je bil uspešen v kvalifikacijah za SP 2010. "Sistem je vedno stvar prilagoditve na kvaliteto, ki jo pač imaš. Vztrajati pri nečem, a nimaš zaradi tega kvalitete oziroma igralcev, ki imajo to individualno možnost, je potem nesmiselno, da greš proti sebi. Videli bomo, kako bo, saj pravim, časa za trening bo malo. Vsekakor pa mora imeti Slovenija predvsem samozavest, mora biti odločna, mora biti agresivna, mora biti hrabra. Kot sem že dejal, ne sme se nikogar bati, mora pa vsakega spoštovati."

Želim poudarjati pozitivne stvari. Potrebujemo malo več pozitive. Ni vse slabo, ni vse tako črno.

o iskanju pozitivnih stvari

V prejšnjih medijskih nastopih je namignil, da razmišlja o igranju s tremi ofenzivnimi nogometaši.

Reprezentanca bo v Španijo odpotovala 19. januarja, tekma proti Kitajski pa bo v Marbelli na sporedu pet dni pozneje.