44-letni Loeb se je veselil prve zmage po petih letih. Foto: EPA
44-letni Loeb se je veselil prve zmage po petih letih. Foto: EPA

Razplet relija po Kataloniji je bil izjemno tesen, že v soboto je bilo prvih šest zgoščenih v manj kot minuti, pred današnjo zadnjo hitrostno preizkušnjo pa se je obetal zelo zanimiv boj. V vodstvo se je namreč prebil devetkratni svetovni prvak Loeb, ki je letos kot gost Citroena nastopil šele na svojem tretjem reliju, branilec naslova Ogier pa je za njim zastajal manj kot štiri sekunde.

Po zadnji hitrostni preizkušnji je na koncu zmago slavil Loeb, razlika pa je bila le še 2,9 sekunde. Tretje mesto na dirki je pripadlo Valižanu Elfynu Evansu (Ford, +16,5).

"Saj kar ne morem verjeti. Dal sem vse od sebe, ni bilo lahko, a ko sem zjutraj prevzel vodstvo, sem začutil, da bi se lahko izšlo. Bitka je bila izredna, konec je fantastičen in vse skupaj je preprosto čudovito. Nisem verjel, da lahko še kdaj zmagam, a se je zgodilo," je bil na cilju presrečen Loeb.

Za 44-letnega Francoza je današnja zmaga prva po petih letih, doslej je nazadnje slavil v Argentini 2013, skupno pa že 79. v bogati karieri na 172 relijih, ki se jih je udeležil. Potrdil pa je, da teren v okolici Salouja ostaja, čeprav je že nekaj časa zgolj občasni udeleženec, njegova "dnevna soba", saj je danes na tem reliju slavil že devetič.

Zadnji dan relija pa je šlo vse narobe Thierryju Neuvillu (Hyundai); Belgijec je bil pred zadnjim "brzincem" še tretji, sedem sekund za Ogierjem, toda nato je nekaj kilometrov pred ciljem zadel kamen in uničil zadnjo desno pnevmatiko. Na cilju je za pol sekunde zaostal za Evansom, za nameček pa je izgubil še dragocene točke v tej zadnji HP, ki kot "power stage" prinaša prvim petim dodatne točke za SP. S šestim mestom je namreč ostal brez teh dodatkov, medtem ko je njegov tekmec v boju za naslov prvaka Ogier z drugim mestom dobil štiri. To preizkušnjo je dobil Estonec Ott Tänak (Toyota), ki je tako obdržal minimalne teoretične možnosti za naslov.

"Res je, boj za naslov je praktično izgubljen, toda nikoli ne popuščam. Borim se do konca in tudi takrat, ko je videti, da ni nobenih možnosti," je o razpletu relija razmišljal Estonec, ki si je na "power stageu" vrnil del izgubljenega zaradi smole drugi dan relija: do takrat je vodil, potem pa zaradi predrte pnevmatike izgubil preveč časa, da bi se še lahko vključil v boj za zmago.

V boju za prvaka je po Kataloniji še bolj tesno. Ogier se je prebil v vodstvo, ima 204 točke, tik za njim je doslej vodilni Neuvile z 201, Tänak, danes sicer le šesti, pa ima pred zadnjim relijem 181 točk.

"Skušal sem narediti vse za zmago na tem reliju in vse, da bi ostal pred Neuvillom. Pošteno povedano, s to zadnjo preizkušnjo nisem povsem zadovoljen, a vseeno je to zelo dobro za skupni seštevek," pa je današnjo dirko ocenil Ogier.

Sezona se bo sklenila v okolici avstralskega Coffs Harbourja med 15. in 18. novembrom.

Končni vrstni red:                     
 1. S. LOEB       FRA/citroen 3:12:08,8
 2. S. OGIER      FRA/ford         +2,9
 3. E. EVANS       VB/ford         16,5
 4. T. NEUVILLE   BEL/hyundai      17,0
 5. D. SORDO      ŠPA/hyundai      18,6
 6. O. TÄNÄK      EST/toyota     1:03,9
 7. E. LAPPI      FIN/toyota     1:16,6
 8. J.-M. LATVALA FIN/toyota     1:26,4

Vrstni red po 12 od 13 dirk:           
 1. S. OGIER        FRA/ford       204 
 2. T. NEUVILLE     BEL/hyundai    201 
 3. O. TÄNAK        EST/toyota     181 
 4. E. LAPPI        FIN/toyota     110 
 5. J.-M. LATVALA   FIN/toyota     102