Nasser Al Attiyah se je tretjič veselil zmage na reliju Dakar. Foto: Reuters
Nasser Al Attiyah se je tretjič veselil zmage na reliju Dakar. Foto: Reuters

Letošnji Dakar je bil nekoliko drugačen kot zadnji na južnoameriških tleh. Morda je bil tudi zadnji na tej celini, saj naj bi se dirka že v bližnji prihodnosti vrnila k svojim afriškim koreninam. Letos so dirkali le v Peruju, preizkušnja pa je bila najkrajša do zdaj z le desetimi etapami. Zadnja etapa od Pisca do Lime je bila krajša in manj zahtevna.

Al Attiyah: Na reliju Dakar nisem naredil nobene napake

Katarski dirkač je ubranil veliko prednost, ki jo je imel po prvih devetih preizkušnjah, tudi na današnji od Pisca do Lime, in si privozil tretjo zmago po letih 2011 in 2015. Al-Attiyah je brez težav ubranil naskok, s katerim je začel zadnji dan relija. Na koncu je imel pred drugouvrščenim Špancem Nanijem Romo (Mini) več kot 46 minut prednosti, tretji je bil Francoz Sebastien Loeb (Peugeot) z uro in 54 minutami zaostanka.

Katarski dirkač je precej vsestranski športnik, saj je tudi strelec in je na olimpijskih igrah v Londonu 2012 dobil medaljo. V zadnji etapi ni tvegal, 12. mesto pa je bilo popolnoma dovolj za skupno zmago.

"Vsakdo si želi zmagati na Dakarju. A vedeli smo, da bo Peru zahteven, tu so velike peščene sipine, a smo nazadnje vse opravili tako, kot je treba. Fantastično, med celotno dirko ni bilo nobene večje napake, vodstvo sem počasi večal in ni bilo treba veliko tvegati," je bil zadovoljen 48-letni dirkač.

Toby Price je kljub velikim bolečinam v zapestju stisnil zobe. Foto: Reuters
Toby Price je kljub velikim bolečinam v zapestju stisnil zobe. Foto: Reuters

Peterhansel odstopil zaradi poškodbe sovoznika
V zadnjih dneh sta na reliju odstopila dva dirkača, ki sta krojila vrh oziroma upala na ponovitev uspeha: voznik z največ zmagami na teh relijih, Stephane Peterhansel, je dan pred koncem odstopil zaradi poškodbe svojega sovoznika. Francoz je sicer na relijih slavil 13-krat, nazadnje pred dvema letoma.

Veliki osmoljenec Američan Brabec
V konkurenci motociklistov se smola še naprej drži Američana Rickyja Brabca, ki je po ponedeljkovi sedmi etapi prevzel skupno vodstvo, a le dan pozneje odstopil zaradi okvare motorja. Za Brabca, ki bi lahko postal prvi ameriški zmagovalec relija Dakar, se je tako ena najtežjih preizkušenj na svetu za motocikliste že tretje leto v nizu končala predčasno. Lani je odstopil zaradi okvare motorja po 13. etapi, leta 2017 pa je prevozil le deset etap. Že v tretji etapi pa je moral predčasno končati Španec Joan Barreda, ki je bil do takrat tudi v vodstvu.

Price do zmage s poškodovanim zapestjem
Najbolje se je v težkih razmerah znašel Price in se kljub poškodovani roki, vozil je z bolečinami v zapestju, prebil do cilja in zadnji dan celo zmagal in še povečal prednost ter se na koncu veselil druge zmage na tem tekmovanju po letu 2016.

Price je današnjo preizkušnjo dobil z dobrima dvema minutama naskoka pred Čilencem Josejem Ignaciom Cornejem Florimom, 2:38 minute je na tretjem mestu zaostal lanski zmagovalec Avstrijec Matthias Walkner. V skupnem seštevku je imel na koncu Price devet minut in 13 sekund naskoka pred Walknerjem, tretji je bil na letošnjem Dakarju Čilenec Pablo Quintanilla.

"Popolnoma sem izčrpan. Zdaj bo čas za zdravniški pregled, da vidim, kaj je z mojim zapestjem. Počutim se, kot da bi mi pet ljudi zabadalo nože vanj. A bolečine in trud so se obrestovali. Na začetku sem mislil, da bom po dveh etapah odstopil, toda imel sem močno podporo v ekipi, tudi doma v Avstraliji so spremljali dirko in to je bil dovolj velik motiv, da sem vztrajal. Imel sem še kanček sreče in se je izšlo," je razplet pokomentiral Avstralec.

Marčič končal s pretresom možganov
Mariborčan Simon Marčič dirke drugič v zadnjih treh letih ni končal. Njegov peti nastop na teh dirkah se je končal po štirih etapah z odstopom po padcu, po katerem je k sreči dobil le pretres možganov, njegov motor pa je bil preveč uničen, da bi lahko še nadaljeval preizkušnjo.

Motociklisti, 10. etapa:
 1. Toby Price (Avs/KTM)                    1:14:01
 2. Jose Ignacio Cornejo Florimo (Čil/Honda) + 2:21
 3. Matthias Walkner (Avt/KTM)                 2:38
 4. Sam Sunderland (VBr/KTM)                   3:19
 5. Luciano Benavides (Arg/KTM)                3:20

Končni vrstni red:
 1. Toby Price (Avs/KTM)                   33:57:16
 2. Matthias Walkner (Avt/KTM)               + 9:13
 3. Sam Sunderland (VBr/KTM)                  13:34
 4. Pablo Quintanilla (Čil/Husqvarna)         20:46
 5. Andrew Short (ZDA/Husqvarna)              44:10

Avtomobilisti, 10. etapa:
 1. Carlos Sainz/Lucas Cruz (Špa/Mini)                  1:20:01
 2. Sebastien Loeb/Daniel Elena (Fra/Mon/Peugeot)        + 0:42
 3. Cyril Despres/Jean Paul Cottret (Fra/Mini)             2:31
 4. Benediktas Vanagas/Sebastian Rozwadowski (Lit/Pol/Toyota)
                                                           3:38
 5. Jakub Przygonski/Tom Colsoul (Pol/Bel/X Raid)          3:41

Končni vrstni red:
 1. Nasser Al-Attiyah/Matthieu Baumel (Kat/FRA/Toyota) 34:38:14
 2. Nani Roma/Alex Haro Bravo (Špa/Mini)                + 46:42
 3. Sebastien Loeb/Daniel Elena (Fra/Mon/Peugeot)       1:54:18
 4. Jakub Przygonski/Tom Colsoul (Pol/bel/X Raid)       2:28:31
 5. Cyril Despres/Jean Paul Cottret (Fra/Mini)          2:48:43