Etiopijec Sisay Lemma Kasaye je z rekordom proge zmagal na 23. Ljubljanskem maratonu v teku na 42 km in tako maraton vpisal na sedmo mesto po zmagovalnih časih mest prirediteljev maratonov na lestvici IAAF. Foto: BoBo
Etiopijec Sisay Lemma Kasaye je z rekordom proge zmagal na 23. Ljubljanskem maratonu v teku na 42 km in tako maraton vpisal na sedmo mesto po zmagovalnih časih mest prirediteljev maratonov na lestvici IAAF. Foto: BoBo
Sisay Lemma
Rekord je padel tudi v ženskem maratonu, ki ga je dobila Kenijka Visiline Jepkesho. Za najdaljšo olimpijsko disciplino je potrebovala dve uri, 22 minut in 58 sekund. Foto: BoBo
Tekači
Tudi dež ni pokvaril odličnega razpoloženja maratoncev v Ljubljani
Zmagovalec Lemma nezdovoljen z narekovalci ritma
Na ljubljanskem maratonu padla oba rekorda
Rekorder ljubljanskega maratona: Bil sem kos vsem izzivom
Po ljubljanskih ulicah teklo skoraj 20.600 tekačev

To je seveda nov rekord maratona v Ljubljani. Prejšnji rekord si je lastil njegov rojak Limenih Getachew iz leta 2015 (2:08:19). To je celo četrti najhitrejši čas med zmagovalci vseh maratonov v letošnji sezoni!

Pobegnil že na 10. kilometru
"Na progi sem imel nekaj težav zaradi dežja. Največ mi je pomenil rekord proge. Ko je prenehalo deževati, je šlo laže," je bil zadovoljen zmagovalec. 27-letni prvi zvezdnik najbolj množične rekreativne prireditve v Sloveniji je pobegnil že na 10. kilometru in nato v samostojnem teku vztrajal vse do cilja.

Še s kolesom ne gre tako hitro
Navdušen je bil tudi direktor maratona Gojko Zalokar: "Prvič sem se peljal pred takim vrhunskim tekmovalcem in je bilo to zame izjemno doživetje. Od Hradeckega ulice naprej je tekel sam, še s kolesom ne moreš tako hitro. V avtu se je števec hitrosti vrtel okrog 21 km na uro. Kapo dol, pa še v takem vremenu, res nor tek. Mislili smo, da bo skupina tekla večji del skupaj do cilja, odločil se je za samostojni tek in dosegel fantastičen izid. Zame je minilo tako hitro, da tega ne morem povedati, v trenutku. Neverjeten nastop."

Ta čas sedaj po njegovih besedah pomeni, da se je Ljubljana vpisala med nekaj redkih res "hitrih" maratonskih prog na svetu. "Gotovo bo precej tekačev prišlo sem izboljšat svoje osebne rekorde, to bo tudi proga za doseganje kvalifikacijskih norm za olimpijske igre in svetovna prvenstva," je še dodal Zalokar.

Hitrejše zmagovalne čase so letos na svetu dosegli le na maratonih v Londonu, Dubaju, Amsterdamu in Berlinu, kjer je s časom 2:01:39 Kenijec Eliud Kipchoge 16. septembra postavil svetovni rekord, v vsej zgodovini pa le še v Chicagu in Rotterdamu.

Modic najboljši Slovenec
Kot 15. je s časom 2:31:58 na cilj prispel Matic Modic in je najbolje uvrščeni Slovenec: "Zame je bil izziv, šel sem teč bolj za šalo kot za res. Čas pa je dober, saj sem se začel pripravljati šele septembra in sem se zadnji dan roka prijavil za tek na 42 km. Cilj je bil čas 2:35, tekel sem tri minute bolje. Za kaj več pa bi se moral posvetiti teku in izgubiti kakšen kilogram. Toda ta maraton je bil za mojo dušo in veselje."

Na internistični prvi pomoči Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so danes sprejeli šest udeležencev maratona, pet slovenskih državljanov in enega državljana Srbije. Pri nikomer ni bilo resnejših zapletov, večinoma je šlo za dehidracijo, so sporočili iz UKC Ljubljana.


Padel tudi rekord v ženski konkurenci

Rekord je padel tudi v ženskem maratonu, ki ga je dobila Kenijka Visiline Jepkesho. Za najdaljšo olimpijsko disciplino je potrebovala dve uri, 22 minut in 58 sekund. S tem je popravila prejšnji rekord rojakinje Caroline Cheptanui Kilel iz leta 2009 (2:25:24). "Hvala obema tekmovalkama na drugem in tretjem mestu, zelo smo si pomagale med tekom, ki je bil zato hitrejši, kot bi bil sicer. Nisem ravno navajena teči po dežju, a je bila to zame zelo dobra izkušnja, kljub temu pa mi je uspelo postaviti rekord proge in tudi osebni rekord," je povedala Jepkeshova.

Barbara Trunkelj je s časom 2:50:11 zasedla 8. mesto in je najboljša Slovenka na 42 km: "Presenečena sem, zmage nisem načrtovala. Do 30, 32 km nisem imela težav, potem pa so se začele manjše krize. Malo sem zmanjšala ritem, zadala sem si cilj čas pod tremi urami in na koncu sem dosegla tudi kar dober izid. Deset dni pred maratonom sem se odločila za nastop in sem zamenjala startno številko, so mi to organizatorji omogočili. Vreme je bilo zame super, dež me ni motil. Tekla sem s prijateljem in je čas hitro minil, pa še številni navijači so dodali svoje."

Puharju in Kršinarjevi polmaraton
Na ljubljanskih ulicah so tekli tudi na polmaratonu, ki je štel za državno prvenstvo. Zmagala sta Rok Puhar (1:07:10) in Neja Kršinar (1:17:47).

"Vremenske razmere niso bile po mojih željah, sem pa zadovoljen, ker ni bilo vetrovno, je pa drselo. Načrtoval sem, da bom tekel z romunskim tekačem, a je bil prehiter, zato sem to opustil. Mitja Krevs je večino proge tekel v ospredju, kar je bilo zame psihično zahtevno, vendar sem vseskozi verjel, da ga lahko ujamem, čeprav je bila ves čas razlika okrog deset sekund. Na zadnjem kilometru pa ga je 'odsekalo' in sem ga zlahka prehitel. Mislim, da je bila proga med 150 in 200 metri predolga, tako kot je to v Ljubljani že kar običajno, zato je moj čas slabši, kot bi lahko bil ob pravilno izmerjeni progi," je povedal Puhar.

Kršinarjeva pa je dodala: "Dejstvo je, da četudi ni močno deževalo, pogoji niso najboljši, vendar pa se je veter glede na včeraj zelo umiril in je bilo skoraj brezvetrje. Želela sem čim dlje držati hitrejši ritem, kot sem ga vajena. Tako sem prišla do desetega km, potem pa se je začela borba na vzponih do živalskega vrta. Presenečena sem bila zaradi velikega števila navijačev, ki so v takem vremenu ostali zunaj. Z Madžarko, ki je bila pozneje druga, sva skupaj tekli do drugega kilometra. Najprej sem mislila, da teče na 42 km. Toda tekla je hitreje in nato niti nisva imeli dvoboja, vsak je tekla svoj ritem."

Kokalj in Mišmaševa ubranila lansko zmago
V zgodnjih urah so se prvi na progo podali tekači na deset kilometrov. Zmage sta se veselila Jan Kokalj in Maruša Mišmaš, ki sta ubranila lansko zmago. Kokalj je tekel 31 minut in 45 sekund in ni bil najbolj zadovoljen: "V primerjavi z lani je bilo letos veliko teže, vso tekmo sem tekel sam. Na petem kilometru sem imel še kar dober čas, pozneje pa se mi, tudi zaradi vremena, ni izšlo. Pod 31 minutami sem si želel, vendar se v zaključku nisem posebej naprezal, ker je bila zmaga zagotovljena. Veliko vlage je bilo v zraku in malo je tudi deževalo, razmere zame niso bile najboljše."

Vreme idealno, a ni bila spočita
Tudi Mišmaševa (35:07) ni bila najboljše volje: "Danes res ni bil moj dan, že kmalu sem videla, da ne bo šlo po načrtih. Na tretjem kilometru je bilo to povsem jasno, sem se že zelo 'matrala', zato sem le še odtekla do cilja. Pride tudi tak dan. Zame je bilo vreme idealno, temperature so bile dobre, toda zaradi zadnjih težkih treningov nisem spočita. Moja naslednja pomembna tekma bo 1.500 m na dvoranskem EP-ju marca 2019, o tem, ali bom nastopila decembra na EP-ju v krosu, pa se še nisem odločila."

87-letnik in 84-letnica na cilju
Med udeleženci, ob številnih slovenskih dobitnikih medalj na olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih, sta bila po starosti v ospredju 87-letni Miroslav Rant in 84-letna Kazimira Lužnik, oba stalna udeleženca tekaških prireditev, posebej polmaratonskih. Teka se je znova udeležil slovenski predsednik Borut Pahor.

Po ljubljanskih ulicah je, če štejemo tudi sobotne teke v otroških kategorijah, teklo skoraj 20.600 tekačev.

Maraton (M):                          
 1. S. LEMMA *        ETI      2:04:58
 2. G. ABRAHA         ETI      2:08:36
 3. H. TWELDE         ERI      2:08:49
 4. A. ABSHERO        ETI      2:09:12
 5. G. KUSURO         UGA      2:10:53
                                      
Maraton (Ž):                          
 1. V. JEPKESHO *     ETI      2:22:58
 2. S. CHEPYEGO       KEN      2:23:15
 3. D. KUMA           ETI      2:23:34
 4. S. JEMUTAI        KEN      2:25:02
 5. S. GENEMO WOTE    ETI      2:26:10
           * - rekord proge

Polmaraton (M):                       
 1. R. PUHAR          SLO      1:07:10
 2. M. KREVS          SLO      1:07:50
 3. J. BREŠAN         SLO      1:08:46
 4. P. BRATULIĆ       HRV      1:10:34
 5. T. BEČAN          SLO      1:10:39
                                      

Polmaraton (Ž):                       
 1. N. KRŠINAR        SLO      1:17:47
 2. F. BAKONYI        MAD      1:19:25
 3. E. ZORMAN         SLO      1:23:08
 4. L. BLATNIK        SLO      1:24:01
 5. H. JAVORNIK       SLO      1:27:54

10 km (M):                            
 1. J. KOKALJ         SLO        31:45
 2. P. KOBE           SLO        32:05
 3. D. BABIĆ          BiH        32:15
 4. T. NOVOSEL        HRV        32:57
 5. M. PINTAR         SLO        33:02
                                      
10 km (Ž):                            
 1. M. MIŠMAŠ         SLO        35:07
 2. K. PODOBNIK       SLO        37:55
 3. U. MARTINEC       SLO        38:02
 4. B. ŠKEDELJ        SLO        39:02
 5. T. KOZJEK         SLO        39:27
 

Štart na 21 in 42 km

Štart na 10 km

Tudi dež ni pokvaril odličnega razpoloženja maratoncev v Ljubljani
Zmagovalec Lemma nezdovoljen z narekovalci ritma
Na ljubljanskem maratonu padla oba rekorda
Rekorder ljubljanskega maratona: Bil sem kos vsem izzivom
Po ljubljanskih ulicah teklo skoraj 20.600 tekačev